Gesprek over Zimbabwe vruchteloos

Onderhandelingen tussen Britse en Zimbabwaanse politici in Londen zijn gisteren geëindigd in een impasse.

Robin Cook, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, zei na afloop niet verder te willen praten voordat een einde komt aan de gewelddaden tegen blanke boeren in Zimbabwe en de bezetting van hun land. Eerder kan evenmin sprake zijn van 36 miljoen pond (137 miljoen gulden) aan Britse steun voor een landhervormingsprogramma, aldus Cook.

De Zimbabwaanse delegatie eist dat het Verenigd Koninkrijk de steun onvoorwaardelijk uitbetaalt, omdat het daartoe als de voormalige koloniale machthebber is verplicht. ,,Wij zijn hier niet om in te stemmen met Britse voorwaarden'', aldus professor John Moyo, een van de Zimbabwaanse delegatieleden en leider van het verkiezingscomité van de regeringspartij Zanu-PF. ,,Landhervorming is het rechtzetten van een historische onrechtvaardigheid'', aldus Moyo.

Maar na acht uur onderhandelen gingen beide delegaties uiteen zonder toezegging over een einde aan de bezettingen van `blanke boerderijen', noch over een datum voor ,,vroege en vrije verkiezingen'' die Londen eist.

De Zimbabwaanse delegatieleider John Nkomo, minister voor Plaatselijk Bestuur, zei echter dat de onderhandelingen ,,geen mislukking'' waren en zelfs dat ,,het ijs is gebroken''. Na acht uur vergaderen in Lancaster House, waar twintig jaar geleden de Zimbabwaanse onafhankelijkheid tot stand kwam, zeiden beide landen in een omzichtige gezamenlijke verklaring ,,het belang van landhervorming'' in te zien langs de lijnen die ze eerder in 1998 in Harare overeenkwamen. Die principes, destijds onderschreven door president Mugabe, omvatten ook geweldloosheid en een eerlijke verdeling van land.

Een woordvoerder van Cook ontkende eerder op de dag dat het Verenigd Koninkrijk actieve voorbereidingen treft voor het evacueren van Europeanen uit Zimbabwe door een Britse snelle reactiemacht die in buurland Mozambique is gestationeerd, zoals de Duitse krant Frankfurter Algemeine Zeitung had bericht. Wel zei hij dat er een ,,noodplan'' is, maar dat er nog ,,heel wat moet gebeuren wil dat in werking treden''. Gevreesd wordt dat de aanloop van de verkiezingen leidt tot nieuwe uitbarstingen van geweld.

Tot zover onze correspondent. Het hoofd van de Zimbabweaanse politie, commissaris Augustine Chihuri, heeft gisteren aangekondigd dat de politie harder zal optreden tegen politieke bijeenkomsten in het land. Door onder andere bijeenkomsten te verbieden waarvoor geen voorafgaande toestemming is gegeven, wil de politie een einde maken aan het geweld in Zimbabwe, aldus Chihuri. Maar analisten zeggen dat de maatregel vooral is bedoeld om de oppositie van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC) aan banden te leggen bij het voeren van haar verkiezingscampagne.

    • Hans Steketee