Flinke jongen

De aandeelhouder lijkt als nooit tevoren de touwtjes in handen te hebben. Fusies worden momenteel net zo snel geannuleerd als ze zijn aangekondigd. Koud een week geleden hadden automatiseerder Landis en het telecombedrijf Detron elkaar gevonden, maar de beleggers hebben inmiddels met hun voeten gestemd. De koers van Landis staat nu zo laag dat aandeelhouders van dit bedrijf hun premie van 37 procent kunnen vergeten.

Deze mislukte deal staat niet op zichzelf. Eerder beletten twee grootaandeelhouders van Norit, Delta Lloyd en Kempens Orange Fund, de overname door participatiemaatschappij Gilde. Het bod van 12 euro op de koolstofproducent is volgens de twee grote beleggers te laag, hoewel Norits koers de laatste tijd nauwelijks boven de 8 euro was uitgekomen.

De derde deal waarover de gemoederen nog hoog kunnen oplopen is de overname van SBS door UPC. De twee mediabedrijven hebben eerder deze maand afgesproken dat de koers van UPC in de week voorafgaande aan de voltooiing van de overname minimaal 50 euro moet zijn, anders gaat het feest niet door. Ook de overname van Endemol kan nog worden verstoord bij een aanhoudende koersdaling van koper Telefónica.

Landis dreigt de overname van Detron alsnog door te zetten, maar nu met geweld. Het is de vraag of dat gaat lukken: aandeelhouders van Detron hoeven elkaar nog niet bij elkaar te roepen om het verzet te bundelen: oprichter en huidige bestuursvoorzitter George Banken is alleen al goed voor bijna 50 procent van de aandelen. Dat kan nog een leuk overnamegevecht gaan worden. ,,Even een flinke jongen zijn'', verklaarde Banken vorige week over de verkoop van zijn bedrijf. Die woorden hebben hun actualiteit niet verloren.

    • Erik van der Walle