Euro belandt op nieuw dieptepunt

De euro heeft vanochtend een nieuw dieptepunt bereikt ten opzichte van de dollar. De munt boekte ondanks de renteverhoging van gisteren vanochtend een laagterecord van 0,9031 dollar.

Gisteravond dachten valutahandelaren de bodem van de waarde van de euro voorlopig bereikt te hebben, toen de euro 0,9052 noteerde, maar het vertrouwen in de euro op de valutamarkten bleef vanochtend laag. Tegen het middaguur noteerde de euro 0,9062 dollar.

Sinds de totstandkoming van de euro op 1 januari vorig jaar heeft de eenheidsmunt inmiddels 22 procent ten opzichte van de dollar verloren. De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde gisteren voor de vierde keer in een half jaar het belangrijkste geldmarkttarief, dit keer met 0,25 procentpunt tot 3,75 procent, maar enig effect op de euro had deze stap niet.

De ECB herhaalde gisteren dat de huidige lage waarde van de euro niet overeenkomt met de gezonde economische situatie in het eurogebied. De zwakke munt is samen met de hoge eocnomische groei en de forse kredietverlening in de eurolanden een extra risicofactor voor inflatie. Duurder wordende importgoederen, zoals de in dollars betaalde olie, drijven het algehele prijspeil immers op.

De Europese Commissie liet vanochtend weten nog steeds vertrouwen te hebben in de euro. ,,Onze economie begint zeer goed te draaien en we verwachten dat de munt dat ook zal gaan weerspiegelen'', verklaarde een woordvoerder van de Commissie.

De positie van de euro werd gisteren vooral verzwakt door de bekendmaking van groeicijfers over de Amerikaanse economie, waardoor ook daar het gevaar voor inflatie toeneemt. Uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel blijkt dat de economische groei in het eerste kwartaal op 5,4 procent is uitgekomen. Het is het derde achtereenvolgende kwartaal dat de economie met meer dan 5 procent groeit. Ook de arbeidskosten lijken momenteel voor extra inflatiegevaar te zorgen. Door de krapte op de Amerikaanse arbeidsmarkt maken de lonen de grootste stijging in tien jaar door. De zogeheten arbeidskostenindex steeg in de eerste drie maanden met 1,4 procent.

De aandelenbeurzen reageerden aanvankelijk negatief op de Amerikaanse cijfers, die een renteverhoging volgende maand onvermijdelijk lijken te maken. Vooral banken hadden te lijden van de verwachte rentestijging waardoor de Dow Jones-index een half procent lager sloot. Beleggers reageren over het algemeen negatief op rentestijgingen omdat duurdere leningen de groeikansen voor bedrijven beperken. De technologiebeurs Nasdaq sloot ondanks de renteangst in de plus. De AEX-index van de Amsterdamse effectenbeurs stond tegen het middaguur twee procent hoger.

GROEI VS: pagina 17