Eerste stemronde levert nog geen Turkse president

Het Turkse parlement is er gisteren bij een eerste stemronde niet in geslaagd een nieuwe president te kiezen. De gedoodverfde opvolger van president Demirel, Ahmet Necdet Sezer, kreeg 281 stemmen, 86 minder dan de tweederde meerderheid die hij nodig had om direct gekozen te worden. Maandag is er een nieuwe stemronde. Daar een aantal concurrenten van Sezer zich waarschijnlijk gaat terugtrekken, is de kans dan groter dat Sezer de 367 stemmen wel haalt. Met de stemming van gisteren lapte het parlement oproepen van alle politieke leiders aan zijn laars, die onder het oog van de televisiecamera's een verklaring hadden ondertekend waarin zij hun steun uitspraken voor Sezer, die momenteel nog voorzitter is van het Constitutionele Hof. Bij veel `gewone' parlementariërs bestond echter onvrede over het `dictaat'. Ook was er onvrede dat Sezer – wiens onafhankelijkheid en verlangen om van Turkije een volledige rechtsstaat door eenieder wordt geroemd – een kandidaat is van buiten het parlement.