Detron niet met Landis in zee

De overname van telecombedrijf Detron door automatiseerder Landis staat op losse schroeven. Detron wil sinds gisteren onverwacht niet meer. Landis beschuldigt het telecombedrijf van contractbreuk. Een vijandige overnamestrijd dreigt.

Enkele weken terug tekenden de bestuursvoorzitters van beide bedrijven een overeenkomst over een overname van Detron door Landis, door middel van een volledige aandelenruil. Maar Detron ziet een overname niet langer zitten. Het vindt dat de koers van Landis sindsdien te veel is gedaald. De afgelopen twee weken is de koers van Landis met bijna 10 euro gedaald, van 49,30 naar 39,5 euro.

,,De premie op onze aandelen bedroeg twee weken geleden nog 40 procent, nu is die bijna nihil'', zegt financieel directeur Etienne Nagtzaam van Detron.,,Dat is niet goed voor onze aandeelhouders.''

Nagtzaam zegt dat zijn bedrijf de afgelopen weken uitgebreid contact heeft gezocht met Landis in een poging een nieuwe ruilverhouding van aandelen of een gefixeerde prijs af te spreken. Aanvankelijk leek Landis hiervoor wel te voelen, zegt Natgzaam, maar uiteindelijk hield de automatiseerder toch vast aan de oude overeenkomst. ,,Sorry, maar dat vonden wij wat kort door de bocht'', zegt de financieel directeur.

Bestuursvoorzitter Paul Kuiken van Landis is razend en zegt dat Nagtzaam nooit met hem is komen praten over nieuwe voorwaarden. Kuiken vindt het argument van een lage beurskoers bovendien onzin. Zijn bedrijf, zegt Kuiken, heeft een lange termijnvisie. Aandelenkoersen op de korte termijn zijn dan minder relevant.

Bovendien denkt Kuiken dat hij Detron kan verplichten zich aan de intentieverklaring te houden. Volgens Kuiken was met de bestuursvoorzitter van Detron, George Banken, en met Nagtzaam een ,,onvoorwaardelijke'' overeenkomst bereikt over de overname van hun persoonlijke aandelen. Banken en Nagtzaam hebben een meerderheid van de aandelen van Detron in handen (Banken heeft 49,33 procent in handen, Nagtzaam minder dan vijf procent). Daarnaast zal Landis een bod uitbrengen op de overige aandelen van Detron die aan de beurs genoteerd zijn.

Het probleem is volgens Kuiken niet zozeer het dalen van de Landis-koers, maar het niet willen stijgen van de Detron-koers. De koers van Detron lijkt de laatste weken stabiel, rond de 22 euro. Maar volgens Kuiken had de Detron-koers na het bekend worden van de overeenkomst juist moeten stijgen richting de hogere koers van Landis, een koerstoenadering die vaak plaats heeft als bedrijven fuseren. ,,Dat is niet gebeurd en dus is de hogere koers gedaald'', zegt Kuiken. ,,De heren Banken en Nagtzaam zijn niet voldoende econoom om dit te begrijpen.''

,,Er waren geen condities tot ontbinding opgenomen in het contract'', zegt Kuiken. ,,We hebben een bindende overeenkomst.'' Kuiken vindt het ,,uiterst vermoeiend'' dat Detron nu terugkrabbelt. ,,Het zegt iets over de kwaliteit van de bestuurders.''

Landis bezint zich over de samenwerking met Nagtzaam en Banken, maar wil de overname van Detron wel doordrukken. Detron wil daarin alleen meegaan als het bod van Landis omhoog gaat. Kuiken piekert er niet over. ,,We hebben een contract.''

Nagtzaam vindt het spijtig dat de overname niet doorgaat. ,,Het was voor beide partijen een goede zaak'', zegt de financieel directeur. ,,We hadden samen een complementaire portfolio.'' Landis wil de grootste dienstverlener van Europa worden in informatie- en communicatietechnologie en is al actief in tien Europese landen. De overname van Detron past ook in die strategie. Detron is vooral aantrekkelijk omdat het actief is op het gebied van openbare netwerken, zowel vaste als mobiele, een marktsegment waarin Landis minder actief is. De belangrijkste concurrent van Landis in Europa is Getronics. Nagtzaam sluit niet uit dat de overname toch doorgaat, ,,maar op basis van de huidige situatie gaat ze definitief niet door''.