De rechterknie begeeft het toch weer

Ruud van Nistelrooij is vanochtend tijdens een hersteltraining op het PSV-oefencentrum de Herdgang in Eindhoven door zijn geblesseerde rechterknie gegaan. De spits van PSV werd onmiddellijk naar het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop overgebracht voor een nader onderzoek.

Van Nistelrooij kwam deze week niet door de medische keuring bij Manchester United. De Brabander weigerde een door de Engelsen geëist verder onderzoek te ondergaan. De transfer met een waarde van ongeveer 65 miljoen gulden is nu voorlopig van de baan. Het is nog onduidelijk of het incident van vanmorgen schade toebrengt aan het revalidatieproces.

Van Nistelrooij zakte vanmorgen bij een lichte kop-oefening plotseling door zijn zwakke rechterknie. Volgens PSV-voorlichter Pedro Salazar had de voetballer veel pijn, maar was hij wel in staat zelf op te staan en weer te lopen. Uit voorzorg werd Van Nistelrooij naar het ziekenhuis in Geldrop gebracht waar clubarts en orthopedisch chirurg Cees-Rein van den Hoogenband hem onderzocht.

Gisteren verklaarde Van Nistelrooij nog in Eindhoven dat de medische onderzoeken die hij van de Engelse club moest ondergaan hem te ver gingen. Manchester zei aan de eisen vast te willen houden omdat de Engelsen anders vrezen geen afdoende verzekering te kunnen afsluiten voor de spits.

De speler van PSV zei dat hij niet wilde ingaan op de voorwaarden van de Engelse medici. Er zou sprake zijn van een door Manchester United geëiste kijkoperatie aan de gekwetste rechterknie, die mogelijk zijn EK-deelname in gevaar kon brengen. ,,Wat ze hebben voorgesteld laat ik in het midden, maar het is onacceptabel. Het gevoel over de club blijft supergoed. Daarom was deze beslissing moeilijk, al sta ik er volledig achter. Dit is een principezaak.''

De 23-jarige voetballer was afgelopen dinsdag en woensdag in Engeland voor de medische keuring. Alle partijen hadden vorige week overeenstemming bereikt over de transfer van Van Nistelrooij. Bij de keuring bleek echter al snel dat de medische staf van de Engelse kampioen twijfels had over de conditie van de rechterknie van de voetballer. In de knie ontstond begin maart in een oefenduel met het Deense Silkeborg een scheur in de mediale band. Sinsdien werkt Van Nistelrooij aan zijn herstel.

Volgens clubarts Van den Hoogenband van PSV verliep de revalidatie van de spits juist heel voorspoedig. De blessure aan de knie zou zo goed als genezen zijn en de verwachting van de medische staf was dat Van Nistelrooij over drie tot vier weken weer kan spelen. De Engelse medici en verzekeraars zijn daar echter niet volledig van overtuigd. Volgens de Engelse krant The Guardian zouden ze een kijkoperatie eisen. Het persbureau AP meldde dat Manchester United de speler eerst nog in een oefenwedstrijd aan het werk zou willen zien om vast te kunnen stellen dat hij volledig hersteld is.

PSV-voorzitter Harry van Raay zei de afgelopen week zich te hebben verbaasd over de manier waarop Manchester United met zijn topspeler is omgegaan. ,,Als je een voetballer die revalideert keurt, dan is hij natuurlijk nooit honderd procent fit. Er is een duidelijk verschil van mening over de keuringsprocedure tussen de medische staf van Manchester en onze clubarts. Ruud staat achter onze mensen. Dat betekent dat de voorwaarden die United stelt niet ingewilligd kunnen worden'', aldus Van Raay gisteren.

Manchester United liet gisteren in een communiqué weten teleurgesteld te zijn dat de transfer nog niet afgerond is. De club verklaarde de speler tijdens zijn revalidatie in Eindhoven intensief te blijven volgen en nog steeds de hoop te hebben dat de aanvaller volgend jaar een United-speler is.

Van Nistelrooij was gisteren na de training op de Herdgang nog vrij nuchter. ,,Zolang ik niet getekend heb in Manchester, ben ik contractspeler van PSV. Het is aan Manchester om te reageren. Ik voel geen druk op me'', zei hij. ,,Op dit moment vind ik mijn knie het belangrijkste. Ik wil zo snel mogelijk weer voetballen.''

PSV-trainer Erik Gerets wilde zich gisteren niet rijk rekenen met een eventueel langer verblijf van Van Nistelrooij. ,,Het zou heel egoïstisch zijn te hopen dat de zaak afketst'', zei de Belg. ,,Ik hoop voor Ruud dat de transfer alsnog doorgaat. Hij wilde maar naar één club, eigenlijk heeft hij voor zijn gevoel hier al afscheid genomen.''