Damrak volgt gunstige trend op Nasdaq

De Amsterdamse effectenbeurs kon zich vanochtend herstellen van de daling van de voorgaande dag. De inzinking werd opgevangen door de goede ontwikkeling op Nasdaq.

Deze Amerikaanse beurs, waarop vooral technologiefondsen staan genoteerd, boekte gisteren een winst van 4 procent. De beleggers in deze fondsen verwachten blijkbaar weinig negatieve gevolgen van de renteverhoging die - volgens analisten - voor volgende maand onvermijdelijk lijkt.

,,Amsterdam is een beurs zonder een echt eigen verhaal. We gaan op en neer met de VS'', aldus een handelaar. De omzetten in Amsterdam lagen volgens hem ver onder het gemiddelde.

Laat in de ochtend stond de AEX-index 12,72 punten boven het slot van donderdag op 662,64. Daarmee deed Amsterdam het goed in Europa, waarbij echter moet worden aangetekend dat gisteren de daling juist groter was dan in het buitenland. Op alle Europese aandelenbeurzen waren de omzetten vanochtend onder de maat, wat in elk geval voor een deel te verklaren viel uit het lange weekeinde dat in delen van Europa voor de deur staat in verband met de viering van 1 mei.

Net als op Nasdaq ging de belangstelling op het Damrak vooral uit naar IT-fondsen. De 'oude' waarden, zoals de banken, bleven hier echter beter overeind dan in de VS, waar de rentedreiging een grotere rol lijkt te spelen. Medio volgende maand staat een bijeenkomst van het bestuur van de Federal Reserve op het programma.

In Nederland leek de rentestap van de Europese Centrale Bank van gisteren alweer vergeten. Het elektronicaconcern Philips kon 2,57 euro bijschrijven op 48,78 en UPC 5 euro op 39,14. Relatief gezien was dit fonds de sterkste stijger in de AEX-index met 19 procent. Het telecombedrijf Versatel voegde 3,60 euro aan de koers toe op 44,35, terwijl ASM Litho, een producent van chipmachines, 3,49 euro duurder werd op 40,80. Het zwarte schaap in het hightechgezelschap was duidelijk Baan, die 18 eurocent moest afstaan op 3,53. Met het verlies van bijna 5 procent voerde Baan zelfs de lijst met dalers in de AEX aan. ,,Het lijkt erop dat beleggers het gevoel krijgen dat de situatie van Baan op die van Daf en Fokker lijkt'', aldus een handelaar vanochtend tegenover het persbureau Reuters. ,,Een splitsing van het concern lijkt steeds waarschijnlijker te worden.''

Zelfs de nogal wat stof doen opwaaiende World Online profiteerde van de trek in technologie. Er kwam 55 eurocent bij de koers op 14,05.

In diezelfde technologiesector is een overnemingsgevecht uitgebroken tussen Landis en Detron. Landis zou Detron overnemen, maar de laatste trok zich onverwacht terug. Landis heeft intussen laten weten gewoon door te gaan, zodat een vijandig bod in het verschiet ligt. Landis schoot vanochtend 3,70 euro omhooog naar 43,20, een stijging van de koers met meer dan 9 procent. Detron verloor 30 eurocent tot 23,15.