Bouterse in principe bereid om te komen

De wegens cocaïnehandel veroordeelde ex-legerleider van Suriname, Desi Bouterse, is volgens zijn advocaat A. Moszkowicz alsnog in principe bereid naar Nederland te komen.

Bouterse wil een verklaring afleggen tegenover het Haagse gerechtshof dat bezig is met de behandeling in hoger beroep van de drugszaak waarvoor hij eerder door de rechtbank werd veroordeeld tot een celstraf van zestien jaar en een boete van een kleine vijf miljoen gulden.

Moszkowicz zal het openbaar ministerie volgende week een schriftelijk voorstel doen toekomen waarin de voorwaarden staan die Bouterse stelt aan zijn komst naar Nederland. ,,Het gaat erom dat Bouterse na verhoor in ieder geval weer als vrij man terug kan naar Suriname. Justitie moet dus niet alleen toezeggen dat hij niet wordt opgepakt voor het drugsvonnis, maar ook dat Bouterse niet wordt gearresteerd omdat men hem gaat beschuldigen van meineed tijdens zijn verhoor'', aldus Moszkowicz.

Bouterse eist bovendien dat hij niet wordt lastiggevallen voor de decembermoorden: het doden van vijftien tegenstanders van zijn militaire bewind in Suriname in 1982. Of Bouterse voor die zaak in Nederland voor de rechter kan worden gebracht, wordt nu door het Amsterdamse hof onderzocht.

Het verzoek voor een volledige vrijgeleide van Bouterse komt nu het onmogelijk is gebleken de voor volgende week geplande verhoren van verdachten en getuigen in Suriname te organiseren. Op 11 april heeft de Haagse rechter-commissaris P. Wagenmakers via het ministerie van Justitie een rechtshulpverzoek gestuurd naar de Surinaamse minister van Justitie Ravales. Verzocht werd een twintigtal mensen te horen, onder wie Bouterse.

Een antwoord is nooit ontvangen. Op het kabinet van de rechter-commissaris in Den Haag – waar men zich al had laten inenten voor de reis naar de tropen – heeft men begrepen dat de parlementsverkiezingen die over vier weken worden gehouden in Suriname, verhoren daar nu onmogelijk maken. De Nederlandse ambassadeur heeft het rechtshulpverzoek niet aan Ravales kunnen overhandigen, omdat de bewindsvrouw steeds op verkiezingstoernee is.

Het gerechtshof heeft al gezegd alles te willen doen om een verhoor van Bouterse mogelijk te maken maar dat het openbaar ministerie en de advocaten onderling vrijgeleides voor verdachten moeten regelen. Advocate I. Weski, die medeverdachte Richard L. uit Paramaribo bijstaat, is al sinds begin dit jaar in onderhandeling met justitie over de voorwaarden voor een vrijgeleide voor haar cliënt.

De president van het hof, E.P. von Brucken Fock, hecht naar verluidt veel waarde aan het verhoren van Bouterse zelf. Hij wil in ieder geval voorkomen dat Moszkowicz zich er straks met succes bij het Europese hof voor de rechten van de mens in Straatsburg op kan beroepen dat het onrechtmatig is een verdachte bij verstek te berechten die bovendien nooit in de gelegenheid is geweest zelf op de verdenkingen te reageren. Er moet Bouterse dus in ieder geval alle gelegenheid zijn geboden een verklaring af te leggen zodat het uiteindelijk alleen aan hem zelf is te wijten dat de rechters geen kennis hebben kunnen nemen van zijn opvattingen, zo valt bij het hof te vernemen.

    • Marcel Haenen