Boterhandelaar debuteert met jetlag op NK

In het stadhuis van Hengelo wordt om de nationale titel gedamd. Het is een gemêleerd gezelschap in de statige Burgerzaal. ,,Er wordt te veel op remises gehakt.''

Mari van Ballegooijen is de oudste deelnemer bij het NK dammen. Maar hij is ook één van de vier debutanten. De 48-jarige Brabander staat in Hengelo stijf onderaan. In elf ronden verloor hij zeven keer. ,,Ondanks al die nederlagen heb ik er nog steeds lol in'', zegt Van Ballegooijen. ,,Punten zeggen me niets. Ik doe mee om mooie partijen te spelen. Want er wordt in het dammen veel te veel op remises gehakt.''

Van Ballegooijen zit in de elfde ronde tegenover Paul Oudshoorn. Het is warm in de speelzaal op de tweede etage van het stadhuis van Hengelo. Uit voorzorg zijn de gordijnen gesloten. Buiten op de terrassen op het plein genieten de mensen van de zon. Af en toe klinkt geschreeuw van luidruchtige jongelui tot de stilteruimte door. Daar beneden weet niemand dat hier om het Nederlands damkampioenschap wordt gestreden.

De partij tegen Oudshoorn levert Van Ballegooijen zijn vijfde punt in het kampioenschap op. Zo heeft hij in ieder geval meer succes geboekt dan ene Joost Hooijberg, die ooit bij een NK slechts drie punten behaalde. Van Ballegooijen kreeg die naam de afgelopen anderhalve week regelmatig te horen. Nu is dat afgelopen. ,,Ik heb met vijf nederlagen op rij eventjes in een behoorlijke impasse gezeten.''

Het was voor iedereen – niet in het minst voor hemzelf – een grote verrassing dat Van Ballegooijen zich in februari voor de finale van het NK plaatste. Hij kwam via de provinciale kampioenschappen van Brabant in de halve finales. Dát was zijn doel. Maar de koelbloedige Van Ballegooijen steeg boven zichzelf uit en drong door tot het grote NK. In Hengelo is hij met Jan-Mente Drent de enige deelnemer zonder grootmeester- of meestertitel. ,,Ik ben blij dat Van Ballegooijen de finale heeft gehaald'', zegt Siep Buurke, voorlichter van de dambond KNDB. ,,Hij toont aan dat een modale dammer zo ver kan komen.'' Buurke deed ooit zelf mee aan de halve finale. ,,Ik weet zeker dat ik geen mindere speler ben dan Mari.''

Van Ballegooijen is exporthandelaar in boter en melkpoeder. Daarom was zijn voorbereiding op het Nederlands kampioenschap anders dan die van zijn tegenstanders. De zakenman uit Wijk en Aalburg vloog in de twee weken voor het toernooi de wereld rond – Singapore, Australië, Verenigde Staten, Canada. ,,Zo zat ik met een jetlag bij de eerste ronde.'' Maar Van Ballegooijen zorgde wel meteen voor de grootste verrassing van het kampioenschap. Hij won in de openingsronde van de talentvolle Martin Dolfing. ,,Ongelooflijk! Het waren puur de zenuwen. Dolfing is normaal twee klassen beter dan Van Ballegooijen'', zegt titelhouder Rob Clerc, die voor de 25ste keer aan het NK meedoet.

Clerc heeft geconstateerd dat Van Ballegooijen veel te zwak is voor het NK. ,,Ik denk ook dat het een eenmalige actie is. We zullen hem niet meer terugzien'', zegt de damprof uit Zoetermeer. ,,Maar ik gun hem zijn succes. Hij heeft zich op een legale manier geplaatst. Bovendien is het een aardige man.'' Je kunt Van Ballegooijen er best bijhebben, stelt Clerc. ,,Al is het alleen maar om het winstpercentage op te vijzelen'', zegt de zevenvoudige Nederlandse kampioen grijnzend.

Van Ballegooijen heeft tijdens het dammen en 's avonds in het spelershotel niet de indruk gekregen dat de andere deelnemers hem met een scheef oog bekijken. ,,Ik denk dat ik de nodige sympathie heb verworven door principieel mijn eigen spel te blijven spelen.'' Van Ballegooijen is niet ontevreden over zijn prestaties bij het NK. ,,Alleen mijn partij tegen Gérard Jansen was een aanfluiting. Ik hielp toen mijn eigen openingsvariant om zeep. Ik stond al na dertien zetten op verlies.''

Martin Dolfing is in Hengelo ook een debutant. Maar wel één met andere ambities dan Van Ballegooijen. De 22-jarige Dolfing heeft voor de toekomst zijn zinnen op de nationale titel gezet. Het is zelfs nog mogelijk dat dat al tijdens zijn eerste NK gaat gebeuren. Want Dolfing herstelde zich uitstekend van het verlies tegen Van Ballegooijen. Hij bracht in de tiende ronde de dagenlange koploper Ron Heusdens de eerste nederlaag toe en won in de elfde ronde ook van veteraan Scholma. Met drie anderen (Clerc, Heusdens en Van Leeuwen) staat Dolfing nu op de tweede plaats, één punt achter leider Hans Jansen. Morgen is de laatste ronde.

Groninger Dolfing wordt door kenners vergeleken met de legendarische Jannes van der Wal. Wat betreft uiterlijk heeft hij zeker iets van zijn overleden streekgenoot. Dolfing zit tegen Scholma achter het bord in een slobbertrui die veel te warm voor de tijd van het jaar is. Net als Van der Wal wekt Dolfing de indruk een twijfelaar te zijn. ,,Ik zie veel overeenkomsten. Alleen is Dolfing een bescheiden en aardig persoon en kon Jannes weleens mensen afblaffen'', zegt KNDB-voorlichter Buurke. ,,Ik zie er nog geen Van der Wal in'', stelt Clerc resoluut. ,,Dolfing is zeker een groot talent. Maar ik vraag me af of hij de mentale hardheid heeft om een topdammer te worden. Als je hem een grote mond geeft, valt hij om.''

Maar Dolfing leert snel bij. Zo speelde hij in Hengelo voor het eerst van zijn leven met zijn collega-dammers ter ontspanning een partijtje voetbal. Mede-debutant Mari van Ballegooijen deed niet mee. ,,Ik maak me met het dammen al moe genoeg.'' De Brabander zegt het mooi te vinden met een jonge speler als Dolfing in één toernooi uit te kunnen komen. ,,Aan de ene kant heb je iemand als ik, een zakenman, die alles in de wereld al heeft gezien. Aan de andere kant heb je zo'n jongen als Dolfing. Hij is een filosoof, die nog zoekende is in het leven.''

    • Hans Klippus