Barcelona geschorst voor bekertoernooi

Barcelona mag volgend seizoen niet aan het Spaanse bekertoernooi deelnemen. De Spaanse voetbalbond heeft de nationale kampioen voor een jaar uitgesloten, omdat trainer Van Gaal afgelopen maandag niet bereid was zijn elftal tegen Atlético Madrid te laten spelen. Barcelona was gehandicapt door het ontbreken van twaalf spelers die interlandverplichtingen hadden.

Barcelona stond maandag met tien veldspelers en een doelman langs de zijlijn in het vrijwel lege stadion Camp Nou. Van Gaal kon niet beschikken over de Braziliaan Rivaldo, de Portugees Figo en zes Nederlandse internationals. Zij waren opgeroepen voor de oefenwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Schotland. Alleen Frank de Boer stond in het basiselftal van Oranje.

Behalve een schorsing kreeg de miljoenenclub Barcelona ook een geldstraf van bijna 30.000 gulden. Atlético Madrid, dat het eerste duel in de halve finale van de Copa del Rey met 3-0 had gewonnen van Barcelona, is nu automatisch geplaatst voor de finale tegen Valencia. Doordat Barcelona zich niet heeft geplaatst voor de finale, kan de Nederlandse bondscoach Rijkaard in de aanloop naar Euro 2000 eerder beschikken over de internationals van Barcelona.

Komende zaterdag speelt Barcelona een competitieduel tegen Atlético. De Nederlandse aanvaller Hasselbaink is dan weer speelgerechtigd. Zijn schorsing is opgeheven, omdat de niet gespeelde bekerwedstrijd tegen Barcelona volgens de regels van de Spaanse bond wél is gespeeld. Barcelona heeft protest aangetekend tegen het meespelen van Hasselbaink, die 23 keer heeft gescoord in de Primera Division.