VOOROORDELEN

Het aantal mensen met overgewicht neemt schrikbarend toe. Ruim dertig procent van alle Nederlanders is te zwaar. Ook kinderen zijn volgens onderzoekers van TNO dikker dan een paar jaar geleden. `Dag en nacht voel ik spanning op mijn vel.'

Wanda Hinrichs (40) beroep: telefoniste bij KPN

gewicht: 123 kilo

,,Het enige wat ik niet durf, is zwemmen in een openbaar zwembad. Dan moet ik zo veel van mezelf blootgeven en daar begin ik niet aan. Ik ben meer iemand die met kleren aan zegt: hier ben ik en waag het eens om daar wat van te zeggen. Altijd ben je bezig met vooroordelen. Je ziet de mensen denken, je ziet de mensen fluisteren, maar ik probeer af te dwingen dat ze het niet hardop durven te zeggen. Tot mijn spijt kwam ik erachter dat ik zelf net zo goed vooroordelen heb. Ik kwam bijvoorbeeld laatst voor controle in het ziekenhuis en daar was zo'n mager ding van wie ik zeker wist dat ze wel weer commentaar op me zou hebben. Maar wat bleek? Een heel geïnteresseerde vrouw die niets op me aan te merken had en met wie ik uren heb zitten praten.

,,Mijn lichaam bereikte met 180 kilogram een limiet. Als er toen niet iets was gebeurd, zou het mis zijn gegaan. Dan was ik er nu misschien niet meer geweest. Ik kon me nauwelijks meer bewegen. Ik heb toen een maagband gekregen. Dat hielp - ik ben zo'n vijftig kilo afgevallen. Het is net `bijgespoten' met een zoutoplossing waardoor de maagingang nog nauwer wordt. Ik heb er gelukkig geen ellende van en tja, je hebt ook nauwelijks meer honger. Dus eten doe je niet meer.

,,Eigenlijk ben ik wel een beetje trots op mezelf omdat ik mezelf accepteer zoals ik ben en omdat ik de laatste tien jaar veel meer durf dan vroeger. Dat heb ik zelf ontwikkeld. Of klinkt dat nou heel eigenwijs?''

    • Margot Poll