Vergoeding ongeluk lift

De familieleden van de twintig wintersporters die op 3 februari 1998 in de Italiaanse Dolomieten om het leven kwamen toen een Amerikaans vliegtuig de kabel van hun lift brak, zijn akkoord gegaan met een schadevergoeding van bijna twee miljoen dollar per persoon. Alle lopende civiele claims zijn hierna ingetrokken. In overeenstemming met een verdrag over Amerikaanse militaire activiteiten in het buitenland, wordt het bedrag voor driekwart betaald door de VS, en voor een kwart door Italië. Rome was eerder al akkoord gegaan, maar het Pentagon heeft volgens advocaten van familieleden lang tegengestribbeld. De skilift stortte omlaag toen de piloot veel lager dan toegestaan door een dal vloog. Zeven Duitsers, vijf Belgen, drie Italianen, twee Oostenrijkers, twee Polen en een Nederlandse kwamen om. De piloot kreeg zes maanden cel omdat hij een videofilm van de vlucht had vernietigd. Hij kwam na vijf maanden vrij. Zijn navigator is uit het korps mariniers gezet.