Spanje

Useless in Barcelona

Een dansende koe in een ballet? Het kan en wel in het nieuwe werk van de Catalaanse choreograaf Cesc Gelabert in Barcelona. Onder de titel ,,Useless(Information meets boy)'' presenteert Gelabert een ballet dat is gebaseerd op de stomme film uit de beginjaren van de cinema. Ode aan Buster Keaton, Pola Negri en Theda Vara in wat volgens de auteur gezien kan worden als een ,,cheografische komedie musical''. Te zien tot 7 mei in het Teatro Nacional de Cataluña, Plaza de les Arts 1. Inl 00-34933065700.

Karel de Vijfde in Granada

Het lot van Karel de Vijfde (Carlos I in Spanje), laatste keizer van het Heilige Rooms-Duitse rijk (inclusief de Lage Landen) is voor zover het Nederland betreft, weinig begerenswaardig. Vijfhonderd jaar geleden werd onze voormalige vorst geboren, maar herdacht wordt er weinig. Spanje, waar de deze ,,Duitse'' vorst niet onverdeeld populair was, pakt het beter aan. In Granada is de herdenkingstentoonstelling ,Karel de Vijfde, de wapens en de letteren'' bijeengebracht. Objecten, schilderijen en documenten uit de tijden van de keizer-veldheer, die er niet voor terugschrok een paleis in het Alhambra te bouwen en een kathedraal in de moskee van Cordoba. Carlos V, las armas y las letras, Hospital Real, Universidad de Granada.

Kynethische kunst in Barcelona

Kunst die beweegt uit de twintigste eeuw is nu te bewonderen in het Barcelonese museum voor moderne kunst Macba. Werk van een veertigtal artiesten uit de periode 1920 tot 1970 in wat als een buitenbeentje in de object- en schilderkunst beschouwd kan worden. Van Marcel Duchamp's ziekmakende ,,Rotorreliefs'' tot de mobielen van Alexander Calder of het sliertengordijn van Jesús Rafael Soto. Tot 18 juni in het Macba, Plaza dels Angels 1. Inl 00-34934120810.

En verder

Sigmar Polke, expositie van foto's en schilderijen gebaseerd op Goya, nog tot 1 mei in de Fundació Joan Miro (Parc de Montjuïc, Barcelona). Dit weekeinde in Madrid, meubelbeurs in de hallen van de Ifema, Parque Ferial Juan Carlos I.