Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de Vietnamese vredesactivist en boeddhistische leraar Thich Nhat Hanh die voor korte tijd in ons land is en in de jaren zestig naar de Verenigde Staten reisde om te pleiten voor een einde aan de Vietnam-oorlog. Begin jaren tachtig stichtte de hij een meditatiecentrum in Zuid-Frankrijk, waar jaarlijks honderden Europeanen op bezoek gaan. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Portret van `soldaat van Oranje' Erik Hazelhoff Roelfzema die onlangs zijn autobiografie publiceerde. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Reportage over de mogelijk onrechtmatige wijze waarop justitie in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra toch een DNA-test heeft uitgevoerd van een bewoner uit Driesum die weigerde aan het grootscheepse DNA-onderzoek mee te doen. Ned.3, 22.34-23.10u.

DOCUMENTAIRES

Wunder der Erde. Op het Noord-Amerikaanse schiereiland Florida baden ongeveer een miljoen alligators in de rivieren, vijvers en moerassen. Afl.: Alligatoren, Herren in Floridas sumpfigen Wäldern. ARD, 20.15-21.00u.

Histories. Slot van een drieluik over liefdesgeschiedenissen uit de Tweede Wereldoorlog. In Frankrijk is het een begrip geworden: La collaboration horizontale, het verschijnsel dat vrouwen amoureuze relaties aangingen met Duitse bezetters. Na de bevrijding werden deze vrouwen openlijk tentoongesteld, kaalgeschoren en in sommige gevallen zelfs gefusilleerd. Afl.: Sleeping with the enemy. Canvas, 20.55-21.45u.

Schlachtfeld Vietnam. Eerste deel van een tweeluik over de Vietnam-oorlog. De Amerikaanse aanvallen tijdens de oorlog waren vooral gericht op een systeem van junglepaden, dat onder de naam Ho-Chi-Minh-pad de geschiedenis is ingegaan. Het was de hoofdroute voor de infiltratie vanuit het zuiden.

Afl.: Der schmutzige Krieg. ARD, 21.45-22.30u.

The human body. Vanavond wordt de kindertijd aan een nader onderzoek onderworpen. Het is voor een vierjarige drieling duidelijk dat het belangrijk is om te leren samenwerken en zich bij de regels neer te leggen. Afl.: De eerste stappen. Canvas, 22.15-23.05u.

Kwintessens. Gesprek met cultuurwetenschapper Peter Rietbergen die de geschiedenis van het klassieke Europa onderzoekt. TV2, 23.35-24.00u.

Desperately seeking EUtopia. Serie over economische migratie binnen Europa. Robert uit Roemenië zoekt een nieuwe baan binnen de EU om geld te verdienen voor het thuisfront en Henk, een Nederlandse boer, is op zoek naar landbouwgrond in Polen. Afl.: Gambling on Europe. BBC2, 0.20-0.50u.

PRAATPROGRAMMA

Gemeenschap & goederen. Serie over hoe mensen binnen hun relatie met geld omgaan belicht vanavond Roelien en Frank die zeven jaar getrouwd zijn. Frank is vaak op koopjesjacht. Zo kwam hij laatst met acht paar schoenen voor hun drie kinderen thuis. Ned.3, 20.20-20.50u.

Rondom tien. Discussie met dragers van euthanasieverklaringen, artsen, politici en betrokkenen over dementie en euthanasie. Een aantal mensen stelt dat ze niet langer willen leven als ze gaan dementeren. Ned.1, 22.30-23.14u.

Barend & Van Dorp. Gesprekken met Telegraaf-journalist Stan Huygens en Erik Hazelhoff

Roelfzema. RTL4, 23.00-23.45u.

MUZIEK

Koninginnedagconcert. Vanuit de balzaal van Paleis Noordeinde in Den Haag het koninginnedagconcert door geselecteerde jonge musici van de Nederlandse conservatoria. Onder leiding van Johannes Leertouwer worden de Symfonie nr. 85 La Reine van Joseph Haydn en de Pulcinella Suite van Igor Strawinski gespeeld. TV2, 21.02-22.03u.

2 meter sessies. Schrijver, tv-presentator en Rolling Stones-fan Boudewijn Büch kiest uit het archief van het programma zijn favoriete muziek. RTL5, 22.15-22.50u.

FILM

. Working Girl (Mike Nichols, 1988, VS). Vakkundig het hart verwarmende komedie waarin een moderne Assepoester het goeie ouwe klasseverschil overbrugt. Onweerstaanbare Melanie Griffith is slimme secretaresse die met succes stiekem de plaats inneemt van haar arrogante cheffin Sigourney Weaver. Met Harrison Ford als charmante volwassen kwajongen. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

. The Making of a New Empire (Jos de Putter, 1999, Nederland). Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.10-0.28u.

Hearts and Minds (Ralph Ziman, 1996, Zuid-Afrika). Politieke thriller van debutant Ziman over Zuid-Afrikaanse doodsescaders. Met Danny Keogh. ZDF, 0.00-1.40u., nagesynchroniseerd.

Another Country (Marek Kanievska, 1984, Engeland). Verfilming van Julian Mitchells' toneelstuk dat probeerde om iets van de drijfveren te onthullen van een spion als Guy Burgess. Rupert Everett excelleert als openlijke homoseksueel die rebellerend slachtoffer wordt van de bekrompen tucht en hiërarchie van een Engelse kostschool in de jaren dertig. Tenslotte loopt hij over naar de Sovjet-Unie. ARD, 0.50-2.20u., nagesynchroniseerd.

The Courtship of Eddie's Father (Vincente Minnelli, 1963, VS). Charmante komedie uit povere nadagen van Minnelli is scheutig met sentimentaliteit. Zoontje van weduwnaar Glenn Ford probeert een geschikte moeder en vrouw voor zijn vader te vinden. Morgen, ARD, 10.03-12.00u., nagesynchroniseerd.

Emil and the Detectives (Peter Tewksbury, 1964, VS). In West-Duitsland opgenomen Disney-verfilming van Erich Kästner. Jochie jaagt op dief. Morgen, BBC2, 11.55-13.30u.

Real Life (Albert Brooks, 1979, VS). Eerste film van komiek Albert Brooks (uit de Saturday Night Live-stal) is pseudo-documentaire waarin een filmmaker een Amerikaanse doorsnee-familie wil portretteren. Morgen, SBS6, 14.35-16.15u., met reclame.