Selectie Muziek

Herdenkingsconcert

Het gratis toegankelijke Herdenkingsconcert van het Amsterdams 4 en 5 mei-comité en de voormalige verzetsbladen Trouw, Het Parool en Vrij Nederland wordt 4 mei 21u gegeven in de Yakultzaal van de Beurs van Berlage door het Leo Smit Kamerorkest o.l.v. Jeff Hamburg. Op het programma muziek van de joodse componist Leo Smit (Altvioolconcert met Richard Wolfe als solist), Lex van Delden (Trio voor strijkorkest), Jan van Gilse (Strijkkwartet) en Jeff Hamburg (A Prayer and a Dance). Voordracht: Henk van Ulsen.

András Schiff

De pianist András Schiff speelt 30 april 20u15 in de serie Meesterpianisten in het Amsterdamse Concertgebouw de Goldbergvariaties van J.S. Bach.

Elektrische Golf

Het gratis toegankelijke festival De Elektrische Golf voor elektronische muziek vindt plaats in het atrium van het Haagse Stadhuis van 1 t/m 4 17-17u45 en op 6 mei van 19u15 tot 19u45. Op het programma staat werk van Luc Ferrari, Gilius van Bergeijk, Ton Bruynel, Karlheinz Stockhausen, Jam Boerman, Luciano Berio, Troy van Campen, Kees Tazelaar, Kris Zegers en Ronald Philippi.

György Kurtág

De reizende tentoonstelling Travelling Memory, zeven marmeren beelden van Ans Hey die herinneren aan de verschrikkingen van de 20ste eeuw, wordt muzikaal begeleid met een uur nieuwe muziek van de Hongaarse componist György Kurtäg, uitgevoerd door het Orlando Ensemble. 3 en 4 mei 21u Amstelkerk Amsterdam (Res 020-6236169); 7 mei 20u30 Muziekcentrum Den Bosch (Res 073-6122123); 21 mei 11u30 en 16u30 Academie voor Beeldende Kunsten Den Haag (Res 070-3154777).

Straatopera

Les Perruques d'Amsterdam geven 28 april 21u30 op de Bredeweg in Amsterdam de jaarlijkse openlucht-uitvoering van een opera, dit keer La Dama Spagnola ed Il Cavalier Romano van Alessandro Scarlatti. De voorstelling wordt gedirigeerd door Henk van Benthem en er zijn Italiaanse hapjes.

Brad Shepik and the Commuters

Gitarist en saz-speler Brad Shepik komt andermaal demonstreren hoe New Yorkse underground-impro en volksmuziek uit het Midden Oosten kunnen versmelten. De Commuters zijn: saxofonist Peter Epstein, bassist Fima Ephron en drummer Michael Sarin. 30 april Bimhuis Amsterdam, 1 mei De Werf Brugge (B).

Ex en zo

De leden van de punkgroep Ex spelen steeds vaker met dwarsliggers uit andere hoeken. Zo komt gitarist Terry 'Het' presenteren, de cd die hij maakte met rietblazer Ab Baars. Na de pauze speelt het trio Sync van Baars' Amerikaanse college Ned Rothenberg met Jerome Harris op bas en Satoshi Takeishi op percussie. Luc Ex speelt bas in de groep 4Walls, verder bestaande uit vocalist Phil Minton, pianist Veryan Weston en de voortreffelijke drummer Michael Vatcher. 4 en 5 mei Bimhuis Amsterdam.

Eminem/Dr. Dre

Een nieuwe cd is er nog niet van Eminem, de blanke rapper die vorig jaar straatwaarde vergaarde met zijn brutale hit `My name is' en publieke scheldpartijen op zijn moeder. Eminem (ware naam Marshal Mathers) is niet de nieuwe Vanilla Ice, maar een rapper uit het getto van Detroit die door blanke zowel als zwarte kids serieus wordt genomen. Niet in het minst omdat hij een protégé is van `Nigger With Attitude' Dr. Dre, die als Special Guest met hem meereist op tournee. 30 april Paradiso, Amsterdam.

Buzzcocks

Onsterfelijke punkpopliedjes die je anno 1979 nooit op de Nederlandse radio hoorde, maar die er niet minder hitgevoelig om waren. De Buzzcocks bestaan nog steeds, al draagt zanger/gitarist Pete Shelley inmiddels een haarstukje. Wow, punk rock! 3 mei Paradiso, Amsterdam, 4 mei Doornroosje, Nijmegen.