Selectie Galerie

Ronald Versloot

De geschilderde landschappen van Ronald Versloot refereren niet naar een specifieke plaats of tijd. De donkere bossen en verlaten schuurtjes zou je zowel in Scandinavië of Amerika kunnen tegenkomen. Het kunnen hedendaagse indrukken zijn, maar ook beelden van decennia geleden. De werken zijn geschilderd in een realistische, haast fotografische stijl en hebben een dreigende lading. Net als bij een spannende film verwacht je dat er ieder moment iemand vanachter de dikke stammen tevoorschijn kan komen. T/m 20 mei in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Patrick Tosani

De Franse kunstenaar Patrick Tosani kreeg bekendheid met zijn sterk uitvergrote fotos van voorwerpen als schoenhakken, trommels of lepels. Op zijn eerste Nederlandse solopresentatie in Galerie de Expeditie toont hij een nieuwe serie werken rond het thema `maskers. De maskers, steeds gekenmerkt door twee witte gaten op de plek van de ogen, zijn bij nader inzien kledingstukken. Overhemden en broeken zijn vanuit de kraag of het middel gefotografeerd en zo onherkenbaar in beeld gebracht. T/m 27 mei, Leliegracht 47, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

Vincenzo Castella

Het continu veranderende stedelijke landschap vormt het onderwerp van de Italiaanse fotograaf Vincenzo Castella. Met gebruik van digitale technieken past hij de kleuren van zijn gefotografeerde steden aan en geeft zo een eigen interpretatie aan de architectuur. T/m 27 mei in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u. Cinema de Balie toont op 5 en 6 mei om 20u de film Hammie Nixons People, die Castella in 1978 in de Verenigde Staten draaide. Kunstkanaal laat op 14 mei Cliente Successivo (1998) zien, een korte video die Castella maakte als uitbreiding op zijn stadsgezichten.

Robin Winters

Speciaal voor de Rotterdamse bloemenwinkel annex galerie Brutto Gusto ontwierp de Amerikaanse kunstenaar Robin Winters een serie vazen. Winters liet zich hierbij inspireren door de multiculturele omgeving van Brutto Gusto en maakte een aantal `portretten van omwonenden. De vazen worden gepresenteerd met bijpassende, al dan niet allochtone bloemensoorten. De uitvoering van de vazen was in handen van de Nederlandse glaskunstenaar Bernard Heesen. 30 april t/m 4 juni, Nieuwe Binnenweg 160a, Rotterdam. Ma t/m vr 10-18u, za 10-15u.

En verder

Het project Changing Rooms t/m 21 mei, Vosselmanstraat 402, Apeldoorn. Do t/m zo 13-17u; een installatie van Mirjam de Zeeuw t/m 1 juli in Het Torentje, Egbert Gorterstraat, Almelo; schilderijen van Rik Meijers t/m 18 mei in Galerie De Praktijk, Lauriergracht 96, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u; schilderijen van Sven Kroner t/m 13 mei in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u; schilderijen van Katharina van Hoffs t/m 14 mei in Galerie Aschenbach, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; tekeningen van Pat Andrea t/m 21 mei in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag; schilderijen van Uwe Poth en tekeningen van Gabriëlle van de Laak t/m 31 mei in Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag; tekeningen van Arnulf Rainer en Günther Förg t/m 28 mei in Galerie Gerhard Hofland, Burgwal 2, Haarlem; objecten van Merijn Bolink t/m 21 mei in Exedra, Langestraat 52, Hilversum.