Selectie Films

Lek

Nederlandse politiefilm van Jean van de Velde in de trant van Serpico en Internal Affairs, laat soapster Cas Jansen een informant van de CID (Victor Löw) runnen. Briljant scenario slaagt erin toffe Amsterdamse humor op grimmige wijze tegen zichzelf te keren en verweeft de spanning uit commerciële Amerikaanse speelfilms met een originele thematiek over de wens om kinderen te krijgen. In meer dan 22 theaters.

Any Given Sunday

Kaleidoscopische film van Oliver Stone over een fictief American football-team uit Miami gebruikt enerverende sportbeelden als metafoor van de tegenstelling tussen oude Amerikaanse waarden en de macht van big business. Coach Al Pacino belichaamt de opvatting dat winnen niet altijd het belangrijkst is, terwijl de vrouwen het meest materialistische standpunt innemen. In meer dan 22 theaters.

Piranha Blues: Film 1

Overdonderend debuut van Belgisch regisseur, voormalig advocaat Willem Wallyn, die wraak neemt op de behandeling van zijn vader, een socialistisch politicus, door de media in de Agusta Dassault-affaire en een verwaten verslaggever (Herbert Flack) laat ontvoeren door een personage dat Willem Wallyn heet. Collage van stijlen, citaten, verwijzingen, beeldformaten en veel sarcastische zelfspot. Amsterdam: Het Ketelhuis.

Being John Malkovich

Acteur John Malkovich speelt zelf een kleine rol in absurd, vederlicht en tragisch debuut van clipregisseur Spike Jonze. Een verkommerde poppenspeler (John Cusack) vindt per ongeluk op kantoor een geheime gang die direct toegang geeft tot het brein van Malkovich en verkoopt met collega (Catherine Keener) toegangskaartjes voor dit magische evenement. In meer dan 10 theaters.

En verder

American Beauty in meer dan 51 theaters; Magnolia in meer dan 11 theaters; Boys Don't Cry Amsterdam: Kriterion. Tilburg: Cinecitta. Utrecht: Springhaver; The Five Senses Enschede: Filmtheater Concordia Cinema; Fucking Åmål in meer dan 9theaters; Kikijiro Amersfoort: Filmtheater De Lieve Vrouw. Amsterdam: Filmtheater Rialto. Helmond: Filmhuis Helmond. Middelburg: Cinema Middelburg; Somberman's actie in Amsterdam: Het Ketelhuis; Rosetta Den Haag: Het Haags Filmhuis. Eindhoven: Filmtheater Plaza Futura. Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden. Veenendaal: Hofpleintheater; Three Kings Den Haag: Pathé Scheveningen. Amsterdam: City; Toy Story 2 de Nederlands gesproken versie in meer dan 39 theaters.