Rentedreiging zorgt voor rust op beursvloer

Het was vanochtend wachten op het nieuws. Nieuws uit Duitsland over de mogelijke renteverhoging door de Europese Centrale Bank vanmiddag, en uit Amerika over de nieuwste groeicijfers van de economie.

De AEX-index kwam direct na de opening van de Amsterdamse beurs op bijna een half procent verlies te staan. Tegen het middaguur liep de daling op tot driekwart procent op 661,30 punten. De lagere opening leek vooral een gevolg van het verlies op de Amerikaanse beurzen een dag eerder.

Onder de hoofdfondsen deden vooral de uitgevers het goed, zonder dat daarvoor een goede verklaring leek te zijn. Wolters Kluwer won 3,03 procent tot 26,86 euro. VNU (60,40 euro) en Elsevier (10,97 euro) wonnen beide ruim één procent, hetgeen de recente forse koersverliezen van de uitgeverijsector weer wat goedmaakt.

Heineken en Koninklijke Olie nestelden zich eveneens in de dagtop, met respectievelijk 2,3 procent winst op 62,40 euro en een plus van 1,05 procent op 62,40 euro. Ook hiervoor was een goede verklaring niet paraat. Heineken kwam vanochtend alleen op de beursvloer ter sprake in verband met de aanstaande verkoop van de Britse brouwer Whitbread. Vandaag werd bekend dat de Belgische concurrent Interbrew belangstelling heeft. Ook een bod van Heineken is volgens analisten niet uit te sluiten.

De verliezers zaten in de technologiehoek, hoewel de neergang niet zo groot was als op de Nasdaq. Softwareproducent Baan kreeg met een daling van ruim 6 procent (3,73 euro) de hardste klap. Vorige week kwam het softwarebedrijf met tegenvallende kwartaalcijfers. Beleggers zijn van de nieuwe deuk in het vertrouwen blijkbaar nog niet hersteld. Ook het kabelbedrijf UPC (min 2,94 procent op 34,35 euro) en KPN (min 2,24 procent op 115,85 euro) moesten een koersdaling incasseren. Bij het telecombedrijf zou de mogelijkheid van een lagere rating door kredietbeoordelaar Standard & Poor's een rol spelen.

Vedior en Endemol profiteerden niet van de nieuwtjes die ze de belegger hadden te bieden. Het uitzendconcern zakte 1,69 procent weg naar 11,60 euro, ondanks de acquisitie van 50 procent in het Braziliaanse RH Internacional. Endemol verloor 1,66 procent op 130,30 euro na de aankondiging dat het entertainmentbedrijf zich via een joint venture met het Britse Victoria Real meer wil richten op de ontwikkeling van interactieve televisie.

Internetbedrijf Wold Online maakte vanochtend een licht herstel door: een stijging van 30 cent op 13,60 euro. Eergisteren beleefde de beursnieuweling een laagterecord met 12,30 euro.