Recordbedrag Britse licenties

De veiling van Britse licenties voor een nieuwe generatie mobiele telefonie is vanochtend geëindigd met in totaal 22,47 miljard pond (ruim 85 miljard gulden) inkomsten voor de schatkist.

De winnaars van de vijf licenties zijn het Amerikaans-Canadese TIW, een nieuwkomer op de Britse mobiele telefoniemarkt, en de vier gevestigde spelers: Vodafone, British Telecom (BT), One2One en Orange. De biedoorlog eindigde nadat het Frans-Amerikaanse NTL zich na 149 rondes terugtrok. De strijd begon op 6 maart met dertien kandidaten.

De vijf finalisten krijgen een deel van het radiospectrum toegewezen voor het opzetten van een nieuwe, derde generatie netwerken voor mobiele telefonie ("3G'), die snelle dataoverdracht mogelijk moet maken. De 3G-telefoons bieden live video en andere breedband-internettoepassingen.

Dat TIW de zogeheten A-licentie in de wacht zou slepen, stond vorige week al vrijwel vast. Deze licentie, die alleen openstond voor nieuwkomers, omvat tevens het grootste frequentieblok. TIW betaalde er 4,4 miljard pond voor. Vodafone kreeg het B-blok, de een na grootste van de andere blokken, voor 5,96 miljard pond. Het grootste mobiele telefoniebedrijf ter wereld troeft daarmee het voormalige staatstelefoniebedrijf BT af, dat 4,03 miljard betaalde voor de iets kleinere C-licentie. Analisten vragen zich echter af of het relatief kleine verschil tussen beide licenties het prijsverschil rechtvaardigt.

Het einde van de biedoorlog is het startschot voor de strijd om Orange. Vodafone, eigenaar van Orange dankzij de overname van het Duitse Mannesmann, moet het bedrijf nu volgens de Britse monopoliewetgeving verkopen. Kandidaten zijn onder meer France Telecom (partner in het afgevallen NTL), KPN en Telefónica.