Protest tegen Fanta-foto

De fotografe Rineke Dijkstra eist dat het frisdrankenconcern Coca-Cola stopt met een reclamecampagne voor een nieuwe Fanta-drank met citroensmaak.

Volgens haar lijken de posters, die op duizenden abri's in het land zijn aangebracht, te veel op haar werk. Dijkstra is vooral bekend geworden door haar foto's van onhandige pubers aan het strand. De posters bestaan uit strandfoto's van jongeren in Israël met citroenschillen in de mond. Dijkstra's advocaat J. van Manen eist schadevergoeding omdat er inbreuk zou zijn gemaakt op het intellectuele eigendom van de fotografe. Dijkstra wil verder de garantie dat haar werk niet opnieuw wordt nageaapt voor reclamedoeleinden. Een woordvoerster van Coca-Cola in Schiedam liet vanmorgen weten `zeer verbaasd' te zijn over de reactie van Dijkstra. ,,We werken met creatieve reclamebureaus en hebben het niet nodig iets te stelen.'' Het concern overlegde vanmorgen nog met juristen over de zaak.