NACHTRADIO: AVRO NACHTDIENST

,,Wij zijn eigenlijk een van de eerste radioprogramma's die een jaar of drie geleden begonnen internet en radio te combineren'', zegt Hettie Lubberding (op de foto zittend) die in de nacht van zaterdag op zondag van twee tot zes uur het interactieve AVRO-radioprogramma Nachtdienst presenteert. Lubberding, die onder haar voorgangers Karel van de Graaf, Fred Oster en Edwin Rutten kan rekenen, maakt haar uitzending samen met drie collega's van wie er twee de telefoontjes selecteren en één de `internetters' op het chatkanaal bedient. Meechatten en reageren kan via #nachtdienst op het IRC-net.

Het selecteren van de telefoontjes voor de uitzending is noodzakelijk om de allergrootste onzin te filteren. ,,Er bellen op dat tijdstip soms wel beschonken, zielige of eenzame types die per se met iemand willen praten.'' Ook reageren, aldus Lubberding, vaak muzikanten die na hun optreden in de auto op weg naar huis zijn. Luisteraars die met vragen zitten kunnen die in de uitzending stellen waarna deskundige medeluisteraars het antwoord geven. En meestal lukt dat. Het gaat om zeer gevarieerde onderwerpen. Lubberding geeft als voorbeeld de vraag van iemand die tulpen met kerst wilde laten bloeien en hoe zij dat moest doen. Er reageerde een tuinder die precies wist hoe dat moest en die ook nog het een en ander kwijt wilde over de biologische tuinderij. ,,Dat zijn leuke dingen'', zegt oud-correspondente voor het Midden-Oosten Lubberding, die ook de eindredactie doet van het ouderenprogramma De Tijd van je Leven en het discussieprogramma Debat op 5.

Soms worden er wel eens foute antwoorden gegeven. ,,Maar die corrigeren de luisteraars direct of in een volgende uitzending.'' Zoals een paar maanden geleden de brief van de 15 april jongstleden overleden journalist Louis Velleman die ook naar het programma luisterde. Daarin kapittelde hij de programmamakers. Velleman schreef dat het onzin was dat de Ieren in de Tweede Wereldoorlog aan de westkust van Ierland Duitse onderzeeërs hadden gerepareerd.

In het programma dat door mensen van 15 tot 100 jaar wordt beluisterd, is ook aandacht voor de rubriek Nachtspraak waarin luisteraars zelf een nachtwoordenboek samenstellen dat onder meer de taalvervuiling moet tegengaan. Om de slaapschuwe luisteraars en internetters een beetje bezig te houden is het ook mogelijk een cryptogram van Jan Meulendijks op te lossen. ,,Die oplossing is er vaak binnen een paar minuten, maar dat ligt natuurlijk ook aan het niveau.''

(Foto Louk Röell)