Melkert het meest geciteerd

PvdA-fractieleider Melkert is met afstand het meest geciteerde Tweede-Kamerlid in de periode van maart 1999 tot maart 2000. Dit blijkt een `citatiescore' van het weekblad Intermediair. De redactie heeft de uitspraken geturfd van de Kamerleden in zes landelijke dagbladen, drie weekbladen en de nieuwsprogramma's op radio en televisie.

PvdA'er Melkert voert de lijst aan met 1.330 citaten, gevolgd door de VVD'er Dijkstal met 936 citaten en D66'er De Graaf met 910 uitspraken. De beide `oppositieleiders', De Hoop Scheffer (CDA) en Rosenmöller (GroenLinks), zijn exact even vaak sprekend opgevoerd: beiden 658 maal.

Van de in 1998 nieuw aangetreden Kamerleden werd de VVD'er Nicolaï het vaakst door journalisten om een mening gevraagd: 207 keer. Hij verdrong Kamerlid Halsema (GroenLinks, 179 citaten) van de eerste plaats die zij vorig jaar nog bezette. Hoog op de ranglijst van nieuwe Kamerleden met ruime toegang tot de media staan Atsma (CDA), Barth (PvdA), Vendrik (GroenLinks), De Boer (PvdA), Niederer (VVD), Van Beek (VVD) en Wilders (VVD).

Op de totale lijst van geciteerde Kamerleden scoort D66'er Dittrich het hoogst na de leiders van de vijf grootste fracties. Dittrich wordt gevolgd door drie Kamerleden die nauw betrokken zijn geweest bij de parlementaire enquête Vliegramp Bijlmermeer: PvdA-woordvoerder Van Gijzel en de enquêtecommissieleden Van den Doel (VVD) en Oudkerk (PvdA).

Onderaan de lijst prijken de namen van oud-staatssecretaris Patijn (4 maal), de PvdA'ers Kortram, Spoelman en Schoenmakers (8 à 9) en CDA'er Pierik-Schreijer, de VVD'ers Balemans en Remak en de PvdA'ers Herrebrugh en Duijkers (allen 12 à 13 keer).