Kritiek op optieplan Reed Elsevier

Aandeelhouders van Reed Elsevier hebben gisteren op de aandeelhoudersvergadering felle kritiek geuit op het optieplan dat de uitgever wil instellen voor veertig van zijn topmanagers. De meerderheid van de aandeelhouders ging overigens wel akkoord met de regeling.

Reed Elsevier stelt zijn topmanagement een bonus van tien tot dertig keer hun jaarsalaris in het vooruitzicht als ze drie jaar na elkaar een koersstijging van 20 procent realiseren en aan interne prestatienormen voldoen. Dat kost de uitgever 345 miljoen euro (759 miljoen gulden). Volgens de uitgever is het zonder zo'n beloning niet mogelijk goede managers aan te trekken.

Woordvoerder P. van den Berg van een groep pensioenfondsen waaronder PGGM en ABP, die samen 15,5 miljoen aandelen Elsevier bezitten (2,3 procent van het totaal), zei gisteren op de aandeelhoudersvergadering de 345 miljoen euro voor de optieregeling ,,excessief veel'' te vinden. Ook de vertegenwoordigster van de Vereniging van Effectenbezitters vindt de beloning van tien tot dertig keer het jaarsalaris ,,van een dusdanige exorbitante omvang dat die een Nederlandse onderneming niet past'', aldus de VEB.

REED ELSEVIER: pagina 15