Kosovo krijgt rechtbank voor oorlogsmisdaden

Er komt in juni een speciale rechtbank in Kosovo voor de berechting van oorlogsmisdaden in Kosovo. De rechtbank zal zich concentreren op wreedheden die in 1998 en 1999 voor de luchtoorlog van de NAVO in Kosovo zijn begaan. Dat heeft Rols Welberts, directeur mensenrechten van de missie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Kosovo, gisteren gezegd. Het nieuwe hof moet de Kosovaarse rechtbanken ontlasten die worden overstelpt met misdrijven die na de luchtacties van de NAVO boven Joegoslavië zijn gepleegd. Het zal zaken aan het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in Den Haag overdragen als dat daarom vraagt. Soldaten, paramilitairen, politiemensen en guerrillastrijders die burgers in Kosovo hebben vermoord en geterroriseerd zijn niet door de aanklagers in Den Haag in staat van beschuldiging gesteld.