KORTWEG

Fietsen

Nieuw in de serie ANWB/VVV Fietsgidsen is de Fietsgids Nederland met een selectie van de 50 mooiste bewegwijzerde fietsroutes uit de bekende en populaire ANWB/VVV Fietsgidsen. De geselecteerde routes voeren door karakteristieke landschappen van ons land. Er zijn verscheidene routes per provincie. Bij iedere route is een kaartje, een routebeschrijving, veel informatie over het landschap, de bezienswaardigheden onderweg en adressen van fietsverhuurders bij NS-stations opgenomen.

*ANWB/VVV Fietsgids Nederland 112 pagina's ƒ19,95

Zomercursussen

Wie de zomervakantie op creatieve wijze wil doorbrengen in Griekenland of de Verenigde Staten, heeft maar te kiezen uit het enorme aanbod aan zomercursussen. Vivari Sculpture organiseert workshops (1 of 2 weken) beeldhouwen in marmer, mozaiek in marmer en schilderen aan de Griekse kust. Er wordt ook een marmergrot bezocht. Aan het einde van de cursus wordt al het werk geëxposeerd in Amsterdam. Maar wie liever de bossen en bergbeken in de indian summer schildert (gedurende twee weken) in het noordwesten van Amerika, op twee uur rijden van de stad New York, kan ook terecht op dit adres.

*brochure aan te vragen bij: Vivari Sculpture, 020-6733241

Rotterdam

Rotterdam merite un detour, zou je zeggen wanneer je de gelijknamige reisgids ziet. Tot de highlights van deze stad wordt onder meer gerekend: Arboretum Trompenburg `de mooiste tuin van Rotterdam' en Zeezout `een topper in de viscuisine'. Nachtclubs, winkels en evenementen in een dun boekje.

*Rotterdam door Frits Baarda, uitg Marco Polo, ISBN 9041016376, ƒ19,90

Texel

Het eiland Texel organiseert in mei 2000 voor de eerste keer de Natuurmaand. Op de openingsdag woensdag 3 mei is er een Kijk en Doe dag van Staatsbosbeheer. De afsluiting is op donderdag 1 juni (Hemelvaart). Excursies als `avontuur in meeuwenland', `geheimen van de nacht' en `schemeren in de slufter' worden gedurende de hele maand dagelijks georganiseerd. Voor avonturiers is er een overlevingstocht op het wad. Er zijn films, lezingen over eb en vloed, storm op zee, windmolens en natuurstroom. Een compleet overzicht vindt u in de natuurmaandkrant die eind april verschijnt.

*Inl VVV Texel, 0222 314741

Vluchtgegevens

United Airlines heeft een nieuwe, gratis service voor zijn klanten. Passagiers kunnen overal ter wereld informatie ontvangen over een United-vlucht waarvoor een ticket is geboekt. United stuurt op verzoek een e-mail met de laatste vluchtgegevens. Desgewenst kan dit bericht gestuurd worden naar een personal computer, een mobiele telefoon die geschikt is voor het ontvangen van e-mail berichten of een pager waarmee tekst ontvangen kan worden. Passagiers kunnen onderweg naar het vliegveld op de hoogte worden gehouden of hun vlucht vertraagd is of bij welke gate het toestel staat.

*WWW.ual.com

Antwerpen

Tweeduizend restaurants, cafés, hotels, originele winkels en Cultuur & Toerisme, dat belooft de negende editie van Antwerpen Ondersteboven. `De bijbel van genietend Antwerpen', zo afficheert dit kloeke boekwerk zich. We vinden er `De Geverfde Vogel', waar `verpleegsters-in-opleiding' groepsgewijs komen voor een `stevige dosis anesthesie'. Adressen voor een eerste hap of een laatste slok staan er in. `Etnische' winkeltjes bieden houten voederbakken waarin men kranten kan bewaren en de cultuurminnaar kan op de overzichtskaarten zijn weg vinden. Gevaar van dit boekje is dat de lezer blijft bladeren en vergeet zuidwaarts te gaan.

*Antwerpen Ondersteboven, 480 blz., Verkrijgbaar in de betere (reis)boekhandel voor ƒ32,50

Heuvelbus

Vanaf eerste Paasdag, zondag 23 april t/m 20 augustus, rijdt de Heuvelbus weer op zondag over de Toeristenweg, tussen station Nijverdal en station Holten van 12-17u.

*Mensen boven de 1.50m ƒ2,50, kleiner: gratis.

Hongarije

Op de Nederlandstalige website van www.hunginfo.nl kan rechtstreeks worden gereserveerd voor campings in de omgeving van het Balatonmeer. Verder kunnen de Hungary- en Budapest Card worden besteld. Met de Hungary-kaart verkrijgt de bezitter kortingen op tolwegen, autoverhuur, restaurants e.d. De Budapest-card geeft gratis toegang tot de dierentuin, 55 musea en het openbaar vervoer.

*WWW.hunginfo.nl; Hungary-card ƒ58; Budapest-Card ƒ35

Albion

Vanaf ƒ179 p.p. op minicruise naar Newcastle met DFDS Seaways. Vertrek uit IJmuiden 18u, aankomst Newcastle volgende ochtend 09u. Een bus brengt de passagier naar het centrum van de stad waar hij naar eigen bevinding zijn portemonnee kan legen.

*Gratis brochure DFDS Seaways tel 072-5671039 (24u) Internet: www.dfdsseaways.nl