Klashorst blijft in cel in Senegal

De kunstschilder Peter Klashorst die sinds zaterdag vastzit in Senegal, blijft voorlopig in zijn cel. Volgens Buitenlandse Zaken kan zijn detentie nog lange tijd duren. Klashorst zou gisteren worden voorgeleid aan de procureur-generaal, maar dat is niet gebeurd. De PG had geconstateerd dat de kunstenaar bij zijn aanhouding niet is verhoord en heeft de zaak terugverwezen naar de rechter-commissaris. De Nederlandse ambassade staat Klashorst bij. Mocht hij vrijkomen, dan is het niet waarschijnlijk dat hij het land mag verlaten, aldus BZ. Klashorst werd gearresteerd, omdat hij naakte modellen schilderde. Hij wordt ervan verdacht de `seksuele moraal' in het land te hebben overtreden en zijn kunstwerken illegaal te hebben geëxporteerd.

Collega's van Klashorst hielden gisteravond in Gallery Donkersloot in Amsterdam een veiling van eigen werk, die ruim 50.000 gulden opbracht, twee keer zoveel als verwacht. In totaal werden ruim 238 werkstukken aangeboden. Met de opbrengst hopen ze een deel van een eventuele borgsom voor Klashorst te bekostigen.