Kinderagenda

Broodjes bakken

In het Bakkerijmuseum in Medemblik mogen kinderen hun eigen broodjes bakken, onder leiding van echte bakkers. Die bakkers zijn uit duizenden te herkennen, want ze dragen altijd blauwe ruitjesbroeken. Er is in het museum ook een chocoladetentoonstelling en er zijn zelfs bakkers die hun geheime recept voor de allerlekkerste bonbons aan de kinderen willen verklappen. Buiten de vakanties is er op iedere zondag een kindermiddag en mogen de kinderen koekjes bakken – en natuurlijk ook opeten.

*Bakkerijmuseum De oude Bakkerij, Nieuwstraat 8, Medemblik. Geopend ma t/m zo 12-17u, koninginnedag gesloten. Broodjes bakken, 1 t/m 7 mei, 12u30, 13u30, 14u30

Zeepaardjes

In de Noordzee zwemmen vissen en kwallen, maar ook twee soorten zeepaardjes. De ene is het Kortsnuitzeepaardje en de andere het Langsnuitzeepaardje. Alleen zijn ze zo klein dat je ze bij een vakantie aan het strand waarschijnlijk over het hoofd ziet. Op de tentoonstelling `Het Rijk van het Zeepaardje' in Scheveningen zijn wel zes soorten zeepaardjes te zien, uit de hele wereld. Een ander bijzonder dier op de tentoonstelling is de Zeedraak of Rafelvis. Verder mogen de kinderen ook de andere aquaria van het Sealife Centre bekijken.

*Het Rijk van Het Zeepaardjes, National Sealife Scheveningen, Strandweg 13, Den Haag ma t/m zo 10-18u. Entree ƒ15,50 T/m 11jr ƒ11. Inl 070-3542100

Dierentaal

Waarom plast een hond tegen een paaltje en loopt een mannetjespauw met opgestoken veren. Dieren en planten spreken geen mensentaal, maar hebben een eigen manier om elkaar te vertellen wat ze willen of bedoelen. Op de tentoonstelling Hallo met Madelief! wordt aan de hand van fotostripverhalen, geluiden en grapjes uitgelegd hoe mannetjesdieren vrouwtjes versieren, of andersom natuurlijk en hoe bloemen met geuren bijen en vlinders lokken.

*Hallo, met Madelief! in het Natuur Museum, Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen open ma t/m vrij 10-17u zo 13-17u, za gesloten entree ƒ4 volw ƒ3 kinderen Inl 024-3297070

Titanicweek

In de meivakantie is er een Titanicweek in het Maritiem Museum in Rotterdam. De jongste kinderen kunnen knutselen aan een eigen Taaitanic speculaas dat ze mogen versieren met glazuur en andere taartdecoraties. Twee Titanicgekken, jongens van veertien jaar, maken samen met het museum een presentatie uit een heleboel Titanicspullen, stapels boeken, posters en ander verzamelmateriaal. Op 4 mei wordt er een scheepsmodel van de Titanic uit een blok ijs gehakt.

*Maritiem Museum, hoek Beurs/Churchillplein Rotterdam di-za 10-17u zo 11-17u entree ƒ7,50 kind ƒ4

Inl www.maritiemmuseum.nl

Sieraden van kinderen

Zestig groepen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs hebben met elkaar sieraden gemaakt in het Stedelijk Museum in Zwolle. De kinderen kregen een opdracht sieraden te maken met `gewone, alledaagse materialen', dus geen goud, zilver of diamanten. Het verrassende resultaat van deze creatieve dagen is nu in het museum te zien.

*Sieraden van Kinderen 29/4 t/m 7/5 di t/m za 10-17u zo 13-17u Inl 038-4214650

Zwemmen met dolfijnen

Niemand hoeft zwemkleding aan en nat worden doe je ook niet. In het Omniversum draait de Imax-films Dolphins en wie kijkt krijgt het gevoel zelf in het blauwe water van de Bahama's midden tussen de koraalriffen en de dolfijnen te zwemmen. De film gaat ook over serieuze zaken, over het onderzoek dat naar het gedrag van dolfijnen bijvoorbeeld en het belang daarvan. Want waarom dolfijnen soms massaal aanspoelen op stranden weet nog niemand.

*Europese première van de film Dolphins, Omniversum, President Kennedylaan 5, Den Haag, Inl www.dolphinsfilm.com. Entree ƒ17,50 T/m 11 jr ƒ13. Dag 10u 13u 15u 19u 21u

Fossielen

Hoe ontstaat eigenlijk een aardbeving en wat is een fossiel precies? Op zondag 7 mei is in het Stenenmuseum tussen Hilversum en Laren een speciale Kinderdag. Er worden fossielen gemaakt, spekstenen gesneden en poppetjes gemaakt, van steen natuurlijk. Wie zin heeft kan meedoen aan een speurtocht door het museum.

*Geologisch Museum Hofland, Hilversumseweg 51, Laren, di t/m zo 13-16u30, entree volw ƒ5,- kind ƒ2,50

Ruwe zeebonk

Fokke Oorlam was een verstekeling aan boord van een VOC-schip. Op zee beleefde hij bijzondere avonturen, stormen, piraten en windstilte. In de meivakantie mogen kinderen aan boord van het VOC-schip Amsterdam luisteren naar de spannende verhalen van Fokke. Wie liever een eindje wil varen is welkom op het stoomschip de Christiaan Brunings. Dit schip wordt nog op kolen gestookt en tijdens de tocht over het IJ mogen de passagiers kijken in de machinekamer.

*Verhalen 12u30 14u en 15u30, afvaarten 3 t/m 7 mei 12u 13u30 en 15u Nederlands Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam di t/m zo 10-17u, in schoolvakanties ook op ma. Inl www.scheepvaartmuseum.nl

Koninginnesoep

Ooit een kommetje koninginnesoep gekregen van een Gallische druïde? In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zijn er in de meivakantie speciale dagen voor kinderen rondom de tentoonstelling Asterix en Europa en Antiek Toerisme. Kinderen tot acht jaar mogen aan de hand van opdrachten een speurtocht maken door de Antieke wereld. Er is ook een knutselfeest waar kinderen onder begeleiding bouwplaten mogen maken, bijvoorbeeld van een Vikingschip of een Romeinse soldaat. Verder wordt elke middag een andere Asterixfilm vertoond.

*Rijksmuseum voor Oudheden, Rapenburg 28, Leiden di t/m vrij 10-17u za en zo 12-17u, 29/4 om 14 u open