Kalff ziet afscheid verstoord

Het aanstaande vertrek van Jan Kalff als topman van ABN Amro wordt overschaduwd door World Online. Voor de bereikte resultaten onder zijn leiding hebben nog maar weinig mensen belangstelling.

Het begint een traditie te worden bij ABN Amro. Vertrekkende bestuursvoorzitters die net voor hun vertrek met een groot probleem worden geconfronteerd. Bij Hazelhoff waren het in 1994 de mogelijke onjuistheden in het prospectus rond de beursgang van (het failliet gegane) Daf. Bij zijn opvolger Kalff is het de beursgang van World Online die het vertrek overschaduwt.

Het was gisteren de laatste maar zonder twijfel ook de moeilijkste persconferentie die bestuursvoorzitter Jan Kalff van ABN Amro moest voorzitten. Aan de cijfers lag het niet, want die laten de afgelopen zes jaar een keurige stijgende lijn zien. Maar hoe de vertrekkende Kalff het ook probeerde, niemand had belangstelling voor de glanzende resultaten. De winstgroei, de koersstijging, de bescheiden voorzieningen en de stroom aan acquisities. ,,Er zijn heel weinig banken in de wereld die dit kunnen laten zien.'' En over het rendement: ,,Ook hier overtreffen we de banken die veel aandacht in de pers krijgen.''

Maar diezelfde pers rook gisteren bloed en wilde Kalff alleen over het debacle World Online horen dat pas in tweede instantie aan de orde mocht komen. Bij de traditionele persconferentie naar aanleiding van het jaarverslag bleef het dan ook pijnlijk lang stil toen Kalff zijn cijferpresentatie had beëindigd. Tot zijn grote opluchting doorbrak een financieel vakblad de stilte met een vraag over de waardeveranderingen van de vorderingen van de bank.

Pas na de pauze nam Kalff voor de eerste keer de naam World Online in de mond. Na zijn voorgelezen verklaring werd al snel duidelijk dat ABN Amro, en dus Kalff, zich in een onmogelijke positie bevond. Toegeven van fouten zou door de eisers van schadevergoeding direct in klinkende munt worden omgezet. En als de jurist Kalff die dreiging al zou vergeten, dan was een blik in de richting van de uitgang voldoende. Daar zat directeur De Vries van de Vereniging van Effectenbezitters die namens de (duizenden) particuliere beleggers schadevergoeding eist.

Niet voor niets was partnerbank Goldman Sachs gisteren thuisgebleven om openheid van zaken te geven. ,,Maar wij zijn hier als toonaangevende bank. Met het oog op de vertrouwensvraag zitten wij hier'', aldus Kalff. Hij had al gedurende een maand stilzwijgend alle vernederingen moeten ondergaan. Rijkman Groenink, over twee weken de nieuwe bestuursvoorzitter bij ABN Amro, werd - in tegenstelling tot eerdere presentaties van het jaarverslag - zorgvuldig buiten beeld gehouden. Gedurende een uur zetten Kalff en medebestuurder Wilco Jiskoot de hakken in het zand. ,,Wij zouden het een volgende keer precies zo doen.''

De geringe speelruimte voor Kalff leidde geleidelijk aan tot een venijnige toon van de anders zo beheerste bestuursvoorzitter. Een hoogleraar in het effectenrecht die kritisch was geweest over de onduidelijke inhoud van het prospectus werd ,,blijkbaar geen insider'' genoemd. Hetgeen overigens voor de meeste toehappende beleggers gezegd kan worden die het aandeel World Online in een paar weken naar een derde van de waarde zagen dalen. Heel vervelend allemaal, maar ,,soms lijkt het wel of de banken de hype hebben veroorzaakt en dat is natuurlijk niet zo''.

Nee, van een persoonlijke tragedie wilde Kalff, twee weken voor zijn daadwerkelijke vertrek, niet spreken. ,,Dit soort zaken zullen ook wel gebeuren als ik vertrokken ben. Het meest teleurstellende vind ik dat een beeld [over de rol van de bank] is ontstaan dat niet volledig en niet volledig juist is.'' Over twee weken sluit Kalff zijn carrière af bij de vergadering van aandeelhouders. Pijnlijk of niet, die zullen ongetwijfeld ook nog wat vragen hebben over World Online.

    • Erik van der Walle