JOSHUA REDMAN

Met zijn zijn biologische vader Dewey heeft saxofonist Joshua Redman muzikaal weinig gemeen, maar met wijlen jazzvader John Coltrane des te meer. Op Beyond is de gelijkenis met de laatste soms zo sterk, dat je aan een parodie zou gaan denken als Joshua niet bekend stond als een serieuze jongen (31). Zelfs in de stukken die hij op alt speelt, een instrument dat Coltrane na zijn beginjaren nooit meer ter hand nam, klinkt diens erfenis overduidelijk.

Dit alles betekent uiteraard niet dat deze zevende cd voor Warner Bros. niet goed zou zijn, integendeel zelfs, maar wel dat hij weinig verrassends biedt, zelfs al staan er stukken in 5/4, 10/4 en zelfs 13/4 op. Zelfs in `Leap of Faith' – een `tenorbattle' met collega Mark Turner – wordt er gestreden met beproefde middelen. Van het begeleidingstrio onderscheidt pianist Aaron Goldberg zich in het bluesy `Stoic Revolutions'. De andere twee, bassist Rueben Rogers en de veelgevraagde drummer Gregory Hutchinson doen hun werk, gelijk hun baas, uiterst vakkundig en `in the tradition'.

Joshua Redman: Beyond (Warner Bros 9362-47465)

    • Frans van Leeuwen