Internationaal

LONDEN

Het Britse telecomconcern Vodafone was vanochtend de grote winnaar op de effectenbeurs in Londen met een koersstijging van 3 procent. Beleggers beloonden het concern, in Nederland eigenaar van Libertel, voor de overwinning in de biedingsstrijd om nieuwe frequenties voor mobiele telefoons. Vodafone heeft voor bijna 6 miljard pond de `B'-licentie binnengehaald, die de meeste capaciteit biedt. British Telecom heeft ruim 4 miljard pond betaald voor de C-licentie, waarna zijn koers met ongeveer 1 procent steeg. Vooral door de stijging van de telecomsector was ook de FTSE-index licht hoger: 36 punten op 6.292.

FRANKFURT

De DAX-index van de veertig belangrijkste fondsen op de Duitse beurs was vanochtend een fractie hoger op 7.390 punten. Deutsche Telekom verloor ruim 2 procent van zijn koers wegens winstnemingen van beleggers. Het fonds had gisteren juist 3,4 procent aan waarde gewonnen.

PARIJS

De beurs in Parijs moest vanochtend terrein inleveren (min 29 punten op 6.361) na vijf opeenvolgende dagen met koerswinst. Beleggers waren voorzichtig in afwachting van de Amerikaanse inflatiecijfers en de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank. De mediaconcerns Vivendi en dochterbedrijf Canal Plus verloren ongeveer 2 procent van hun waarde na een gerucht over het stopzetten van onderhandelingen met het Canadese media- en drankenconcern Seagram.

TOKIO

De koersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vanochtend licht omlaag gegaan. De Nikkei-index daalde met 62 punten tot een slotstand van 18.072. De handel was terughoudend. Uitzondering op de beurs was het fonds Yakult (producent van een gezondheidsdrank). dat 10 procent hoger was na geruchten over belangstelling van het Franse zuivelconceren Danone. Dat heeft al een belang van 5 procent in Yakult.

In Zuid-Korea gingen de koersen opnieuw hard naar beneden. Het gemiddelde verlies bedroeg 2,7 procent. In Hongkong eindigde de handel met een minnetje van 0,2 procent.

NEW YORK

Angst voor een hogere inflatie en een mogelijk hogere rente zorgde voor koersdalingen in de Verenigde Staten. Zowel de Dow-Jonesindex als Nasdaq moesten inleveren. De Dow ging 1,6 procent (179 punten) omlaag op 10.946. Nasdaq sloot 2,2 procent lager op 3.630 punten. Een dag eerder ging Nasdaq nog met 6,5 procent omhoog. Analisten denken dat beleggers terugkrabbelen omdat vandaag twee economische indicatoren worden bekendgemaakt (arbeidskosten en en economische groei) die kunnen wijzen op een oplopende inflatie.

Grote technologiefondsen als Intel (min 3,35 procent), IBM (min 1,5 procent) en Microsoft (min 2 procent) verloren terrein, maar ook ouderwetse waarden als chemieconcern DuPont en luier- en shampoofabrikant Procter & Gamble (beide min 5 procent) behoorden tot de verliezers.