Hoge straf in `vuile oorlog' tegen ETA

De voormalige generaal van de Guardia Civil Enrique Galindo is door het Spaanse Gerechtshof veroordeeld tot 71 jaar gevangenisstraf wegens onrechtmatige arrestatie en moord op twee veronderstelde ETA-terroristen.

Vier andere voormalige medewerkers uit het Spaanse politie- en veiligheidsapparaat werden gisteren veroordeeld tot gevangenisstraffen van 67 tot 71 jaar. De uitspraken van het Hof zijn de meest vergaande veroordeling in de zogeheten `vuile oorlog' van begin jaren tachtig tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA.

Het Hof acht bewezen dat Galindo, de meest gedecoreerde terroristenjager bij de politie, opdracht heeft gegeven om in 1983 twee 20-jarige ETA-activisten, José Antonio Lasa en José Ignacio Zabala, vanuit Zuid-Frankrijk te ontvoeren. In 1985 werden hun stoffelijke resten, begraven met ongebluste kalk, ontdekt in een dorpje in Alicante. Pas in 1995, na de aanhoudende inspanningen van de lokale politie werden de lichamen geïdentificeerd.

Volgens het onderzoek werden de twee slachtoffers na hun ontvoering uit het Franse Bayonne overgebracht naar een gebouw van de veiligheidsdienst in San Sebastián. Na dagen van verhoor werden beiden doodgeschoten. De dubbele moord geldt als een van de zwartste bladzijden uit de geheime oorlog van de zogeheten GAL, Grupos Antiterroristas de Liberación, doodseskaders samengesteld uit huurlingen en politieagenten om de ETA met eigen terreurmiddelen te bestrijden.

In de zaak rond de GAL werden de opeenvolgende regeringen onder leiding van de socialistische premier Felipe González door tegenstanders beschuldigd van een eigenmachtig opgezette contra-terreur. De kwestie was mede aanleiding tot de val van het laatste kabinet González in 1993. González en zijn medewerkers hebben betrokkenheid bij systematische staatsterreur altijd ontkend. Medestanders wezen op de wankele situatie begin jaren tachtig, toen de aanslagen van de ETA jaarlijks honderden slachtoffers veroorzaakten. De GAL maakte tussen 1983 en 1987 27 slachtoffers.

Het Hof achtte niet bewezen dat de daders deel uitmaakten van een gewapende organisatie. Voormalig staatssecretaris voor Staatsveiligheid Rafael Vera jarenlang González's naaste medewerker, werd vrijgesproken van de betrokkenheid bij de zaak. De socialistische partij verklaarde gisteren dat de uitspraak bewijst dat de socialistische regeringen nooit betrokken waren bij het opzetten van de doodseskaders. Generaal Galindo heeft altijd iedere betrokkenheid bij de moorden ontkend.

    • Steven Adolf