GÊNE

Pauline Wehkamp (33)beroep: vroeger activiteitenbegeleidster

gewicht: >100 kg

,,Door een gebrek aan zelfrespect heb ik moeite met mannen. Ik durf niets voor ze te voelen, omdat ik bang ben voor teleurstellingen. Nu sta ik ingeschreven bij het relatiebemiddelingsbureau Dik voor Mekaar – daar heb je tenminste zekerheid dat de mannen op dik vallen. Misschien heb ik dan minder gêne en spanning. Ik zou me best weer eens héél gelukkig willen voelen, slenteren over de markt zonder dat mensen naar me kijken.

,,Door de maagband heb ik vorig jaar wel dertig kilo verloren, maar bij de laatste controle bleek het bandje lek te zijn. Dat zit er nu dus, maar doet niets meer. De chirurg durft me niet te opereren omdat hij bang is dat ik erin blijf. Dat is stevig balen.

,,Solliciteren is een crime voor dikke mensen. Al op een kilo kun je eruit worden gegooid. Ik had bijna een baan – het contract lag al klaar en ik had een dag meegelopen – maar op het laatste moment werd me te kennen gegeven dat ik `beter vrijwillig uit de procedure kon stappen'. Zonder opgaaf van redenen. Ook kreeg ik een keer te horen dat ik niet werd aangenomen in een verpleeghuis wegens `negatieve ervaringen met dikke mensen in het verleden'. Nu zou ik het aanvechten, toen zat ik in zak en as.

,,Gelukkig kan ik nog altijd heel aardig tekenen en schilderen met acrylverf of gewoon vetkrijt. Vooral dunne mensen zijn favoriet, maar dat heeft meer met het aanbod van de modellen te maken dan met mijn persoonlijke voorkeur. Ik ben me nu aan het heroriënteren, ik kan ook goed kleren naaien. Misschien begin ik wel een atelier. Al mijn creatieve gaven bundelen zonder bemoeierige baas die me te dik vindt.''

    • Margot Poll