Fragment van Hitlers schedel in Moskou te kijk

,,Zaak 1-G-23'', staat op de omslag van het Hitler-dossier. Onder grote belangstelling van vooral de Duitse pers is deze geheime map gisteren in Moskou voor het eerst voor het publiek geopend. De documenten die er 55 jaar in zijn bewaard – waaronder de originele capitulatieakte van nazi-Duitsland – moeten de echtheid aantonen van twee unieke archiefstukken: een bruin stukje schedel met een kogelgat en een kaak met gouden tanden. ,,Dit zijn niet zomaar wat botten die we ergens van straat hebben opgeraapt. Ze behoren toe aan Adolf Hitler'', zei Sergej Mironenko van de Russische staatsarchiefdienst. Het schedelfragment is het topstuk van de tentoonstelling ,,De doodstrijd van het Derde Rijk'', die ter markering van het einde van de Tweede Wereldoorlog, 55 jaar geleden, is geopend in het gebouw van de Moskouse Archieven.

Het gebeente van tien centimeter doorsnee, bewaard onder kogelvrij glas, is de ultieme oorlogstrofee. Het stuk schedel bevat een kogelgat, resultaat van Hitlers zelfmoord. Het lijkt wel of het Kremlin het met deze expositie nog maar eens uitschreeuwt: onze rol bij de bevrijding van Europa van het fascisme – ten koste van de levens van twintig miljoen Sovjet-onderdanen – stelt die van de Amerikanen in de schaduw. Om niet alle troeven in een keer uit te spelen zijn van Hitlers kaak alleen foto's beschikbaar. De stoffelijke resten zouden door het Rode Leger zijn opgegraven bij de Berlijnse bunker van de Führer. Op 30 april 1945 hadden hij en zijn levensgezellin Eva Braun zelfmoord gepleegd. Hun lichamen waren met benzine overgoten en verbrand. Volgens de documenten zijn alleen de kaak (die door Hitlers tandartsassistent zou zijn geïdentificeerd) en de schedel bewaard gebleven nadat KGB-chef Joeri Andropov in 1970 beval om de resten, die tot dan toe in het Oostduitse Maagdenburg lagen begraven, te cremeren.

Op de expositie zijn ook het uniformjasje van de Führer te zien (bruin met een rode armband met hakenkruis) en de armleuningen van de bank in zijn bunker, met bloedvlekken (ook van Hitler?) in de blauwgebloemde bekleding.