Familielid eist verbod oorlogsfilm

Een betrokken familielid heeft een kort geding aangespannen om te voorkomen dat de VPRO-documentaire De Geschiedenis van mijn huis van Hilbert Kamphuisen komende maandagavond wordt uitgezonden. Hij is van oordeel dat de film ,,kwetsend'' is voor hemzelf en zijn dochter. Het kort geding dient morgenochtend om tien uur voor de president van de Amsterdamse rechtbank.

De documentaire gaat over een zoektocht die programmamaker Kamphuisen begon nadat hij in het huis van zijn (groot)ouders talloze brieven, documenten en foto's aantrof. Vier joodse kinderen, onder wie de vader (Barend) van de man die naar de rechter stapt, staan centraal in de film. Eén van de vier kinderen (Nathan) werd vergast. Barend, die van verraad, het NSB-lidmaatschap en collaboratie werd verdacht, bleek alleen collaboratie te hebben gepleegd, zo bleek na de Tweede Wereldoorlog. Hij werd veroordeeld voor het laten vervaardigen van wanten voor het Duitse leger.

Kamphuisen vertelt dat zijn hele familie, behalve de man die het kort geding aanspant, bij het zien van de documentaire enthousiast was. De programmamaker zegt te begrijpen dat de man ,,verdriet'' heeft, maar dat hij hem noch diens nog levende moeder in de documentaire heeft beschadigd. ,,Zijn moeder heeft zelfs van harte aan de film meegewerkt'', aldus Kamphuisen.