EU eist meer concurrentie in telecom

De Europese Commissie wil telecombedrijven in de Europese Unie door strikte toepassing van mededingingsregels dwingen hun lokale netwerken, die belangrijk zijn voor internet, open te stellen voor concurrenten.

De commissie loopt hiermee vooruit op nieuwe Europese richtlijnen voor de telecomsector, die volgend jaar van kracht moeten worden. De aankondiging volgt na de recente Europese top in Lissabon, waar regeringsleiders het eens werden over maatregelen om de kenniseconomie te bevorderen en de Europese economie tot de meest dynamische ter wereld te maken.

Een van de aanbevelingen was om lokale netwerken (de zogeheten local loops: het aansluitnet naar de abonnee toe) nog voor 31 december van dit jaar te liberaliseren. Hiermee moet een sterke impuls worden gegeven aan internet en elektronische handel. Om die aanbeveling kracht bij te zetten wil de commissie de bestaande Europese mededingingssregels (tegen misbruik van dominante marktsposities) strikt toepassen.

Eurocommissaris Erkki Liikanen (Ondernemingen en Informatiemaatschappij) sprak gisteren de verwachting uit dat door de aankondiging van de Europese Commissie al ,,binnen zes maanden de marktsituatie erg anders zal zijn met duidelijke keuzemogelijkheden voor consumenten''. Eurocommmissaris Mario Monti (Mededinging) wees erop dat soortgelijke maatregelen in de mobiele telefonie begin dit jaar tot tariefreducties van soms 50 procent hebben geleid. In zes lidstaten (Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Duitsland en Italië) bestaat al een geliberaliseerde toegang tot het lokale aansluitnet. In de VS is dat al sinds 1996 het geval.

De Finse Eurocommissaris kondigde ook aan dat de commissie in juni met ontwerp-richtlijnen komt, die competitie en innovatie in de elektronische communicatie moeten bevoderen. Enkele van de voorstellen zijn: versoepeling van licentievoorwaarden, stroomlijning van mededingingsregels, verplichte openstelling van lokale netwerken, bevoegdheden voor nationale mededingingsautoriteiten, consumentenbescherming en handhaving van universele dienstverlening. Ook moeten mobiele telefoonnummers overdraagbaar worden, zodat consumenten gemakkelijk van telecombedrijf kunnen veranderen.

De commissie is een procedure gestart tegen Duitsland, Italië en Spanje, omdat regels over op kosten gebaseerde prijzen voor spraaktelefonie niet worden toegepast. Ook de overname van Sprint door MCI Worldcom - die veel internetverkeer in handen zouden krijgen wordt mogelijk geblokkeerd, indien zij niet een deel van hun activiteiten afstoten.