Een avond vol frustraties en gemiste kansen

Wellicht schiet Roy Makaay zijn Spaanse voetbalclub Deportivo La Coruña de komende weken naar de landstitel. Met twintig doelpunten behoort de 25-jarige spits tot de topschutters in de Primera Division. Zijn landgenoot Hasselbaink neemt het noodlijdende Atlético Madrid op sleeptouw met 23 treffers. Toch moeten beide aanvallers na de duffe 0-0 tegen Schotland vrezen dat bondscoach Rijkaard ze niet zal opnemen in de selectie voor het EK. Andere internationals van het tweede garnituur koesteren nog hoop.

Kritische vragen over zijn kleurloze optreden tegen Schotland ging spits Hasselbaink wijselijk uit de weg. Mocht `Jimmy' eindelijk eens in de basis beginnen onder het regime van Rijkaard, benadrukte hij slechts de stroeve wisselwerking met Bergkamp. Ook met Makaay kon de 30-jarige spits zijn draai niet vinden. ,,Daarvoor misten we te veel automatismen'', luidde het excuus van Bergkamp.

Voor Makaay was het zeker een frustrerende avond geweest. Met gemengde gevoelens maakte de voormalige spits van Vitesse zijn debuut in het Gelredome, zij het in een oranje shirt. ,,Dat was een vreemde gewaarwording'', erkende Makaay. ,,Het was een thuiswedstrijd voor me, want ik heb bij Vitesse diverse vrienden achtergelaten. Maar ik kan moeilijk tevreden zijn. Ik speelde niet goed en niet slecht. Ik had ook de pech dat de meeste aanvallen bij Oranje over links liepen, dat is al een tijdje zo. Maar ik wist voor welke positie Rijkaard me had gehaald.''

En die is niet in de punt van de aanval, waar de bondscoach voldoende alternatieven achter de hand heeft. Makaay kreeg een kans op de rechterflank, waar normaal gesproken Ronald de Boer acteert. Op die plek is Makaay bij Deportivo echter zelden te bewonderen. Tegen Schotland werd hij na een uur vervangen door Heerenveen-aanvaller Talan, die zijn concurrent op punten klopte. En Makaay had zo graag enkele `plusjes' willen laten noteren. ,,Natuurlijk realiseerde ik me dat ik tegen Schotland indruk had kunnen maken'', zei Makaay. Dat lukte dus niet. ,,Het ging al beter dan tegen België'', sprak hij relativerend.''

Ook de Feyenoorders Konterman en Bosvelt dienden een extra examen af te leggen. ,,Het EK begint te leven bij de meeste internationals'', zei Konterman. ,,Alleen Arsenal en Barcelona zijn nog actief in de Europese bekertoernooien. De andere spelers kunnen zich mentaal al richten op het EK, al was dat niet af te lezen aan het veldspel tegen Schotland. Maar de Schotten waren ook niet naar Nederland gekomen om te winnen.'' Op dat podium kan een speler als Konterman zich nog aardig staande houden, concludeerde hij met cynisme in zijn stem.

Zonder opvallend te spelen toonde Konterman meer passie dan zijn meeste ploeggenoten, die zelden de indruk wekten de Schotse muur te willen slopen. Konterman, met gevoel voor zelfspot: ,,Ik speel bij Feyenoord in de Mickey Mouse-competitie van Europa. Daarom heb ik dus een achterstand op mijn teamgenoten in het Nederlands elftal en ben ik verplicht me telkens te bewijzen. Ik heb nu acht interlands gespeeld, waarvan één matige tegen Marokko. Ik kan in de spiegel kijken en tegen mezelf zeggen: `meer zit er niet in voor Bertus K'. Voorlopig heb ik het maximale uit mezelf gehaald.''

Ook rechtsback Ooijer beperkte zich noodgedwongen tot fletse danspasjes om zich niet te forceren. ,,Ik wilde de bondscoach slechts laten zien dat ik na mijn beenbreuk weer helemaal terug ben'', zei de verdediger van PSV. ,,Rijkaard beoordeelt me heus niet op één wedstrijd, hij weet wat ik kan. Als ik me nu extra had willen bewijzen, zou het fout zijn gegaan. Ik heb een paar jaar geleden bij PSV ondervonden dat ik geen voetballer ben die geforceerd moeten tonen waartoe hij in staat is. Toen dreigde het verkeerd met me af te lopen.'' En lachend: ,,Maar als jij de 22 namen hebt voor het EK, mag je me bellen.''

    • Robèrt Misset