Duitsland

Spionne

Sophie Calle uit Frankrijk probeert het voyeurisme tot kunst te verheffen. Ze nodigt wildvreemde mensen uit om met haar de nacht door te brengen en observeert de slapenden met een camera. Ze danst in Parijs op de Place Pigalle een striptease en laat zichzelf plus de naar haar starende kerels door een privé-dectective fotograferen. Ze schaduwt een vluchtige kennis op een geheimzinnige reis naar Venetië. Of ze snuffelt verkleed als kamermeisje in de koffers van hotelgasten - op zoek naar hun verhalen. Haar fotoromans, door de Amerikaanse schrijver Paul Auster gekenmerkt als `het drama van bekijken en bekeken worden', zijn nu bijeengebracht in Kassel. Museum Fridericianum, t/m 21 mei. Friedrichsplatz 18, wo-zo 10-18u, do tot 20u. Inl 00-495617072720.

Streng geheim

Spionnen, dubbelspionnen, geheim agenten: zij allen zetten zich verbitterd in voor een overtuiging. Een linkse of een rechtse en altijd gevaarlijk. Met bevreemding volgt de bezoeker van de tentoonstelling Streng geheim! In het Hamburgse Museum für Kommunikation de biografieën van de opzienbarendste spionnen uit de periode tussen 1940 en 1990. Johanna Olbrich alias Sonja Lüneburg, secretaresse van de liberale politicus Martin Bangemann, deed extra haar best wanneer er vertrouwelijke documenten op de schrijftafel belandden. Zij wist wel waarom: in haar zakdoek had ze ten behoeve van de DDR een wijsvingervormig cameraatje genaaid. Streng geheim! is naast een politieke geschiedenis ook een geschiedenis van de cryptologie. Al tweeduizend jaar geleden codeerde de Romeinse veldheer Julius Caesar zijn brieven door de letters van het alfabet een paar plaatsen naar boven of naar beneden te verschuiven. Regisseur Stanley Kubrick paste eenzelfde methode op het filmdoek toe. Zo slaat de tentoonstelling bruggen tussen echte spionnen en filmspionnen, tussen fictie en realiteit. T/m 27 augustus; Stephansplatz 5; di-zo 9-17u. Inl 00-49403576360.

Dans van de vampiers

Eerst dansten ze in de bioscoop, toen in de verrekijk en nu al twee jaar in het theater. We hebben het over de griezelige wezens met hun lange hoeektanden, die `s nachts uit hun graven stappen om vers bloed te drinken. Net als in Polanski's film zijn de hoofdpersonen van de musical Tanz der Vampire de beroemde vampieronderzoeker professor Abronsius, de schuchtere jonge onderzoeker Alfred en de beeldschone herbergiersdochter. Samen beleven zij bloederige avonturen in Transsylvanië. De muziek werd gecomponeerd door Jim Steinmann. De tekst is afkomstig van Michael Kunze, auteur van de musical Elisabeth. Regie: Roman Polanski hoogstpersoonlijk! T/m eind mei in de Musical Hall Stuttgart, Plieninger Strasse 102; res 00-491805/4444.

En verder

Jeff Koons, nieuw stuk van Rainald Goetz, op 1 mei in het Deutsches Schauspielhaus, Hamburg 00-4940248713; Rotgansdagen, met tochten door het wad, t/m 7 mei in Hooge 00-494849/9100; Jörg Immendorf - Bilder und Zeichnungen t/m 7 mei in de Kestner Gesellschaft, Hannover 00-4951170120-0; tentoonstelling Kaiser Karl V - Macht und Ohnmacht Europas t/m 21 mei in de Bundeskunsthalle, Bonn 00-492289171-0; Kinder des 20. Jahrhunderts, schilderijen, foto's en beelden van Kollwitz, Baselitz, Dix ea, t/m 12 juni in de Galerie der Stadt, Aschaffenburg 00-49602113170; Ludwig II - Sehnsucht nach dem Paradies, toeristische zomerattractie en musical op een sprookjeslocatie in Füssen: 00-49836293850.