DNA in het geheim afgenomen

Justitie heeft in het geheim erfelijk materiaal afgenomen van een nieuwe verdachte in de moordzaak Marianne Vaatstra. Het betreft de 52-jarige Renze Merkus uit Driesum, een van de acht mannen die in januari principieel weigerden DNA af te staan. Merkus is woedend, hij vindt het ,,schandalig'' dat hem DNA-materiaal is ,,ontfutseld''. ,,Justitie heeft dit op slinkse wijze verkregen en een juridische kunstgreep toegepast.''

Volgens het OM gaf de rechter-commissaris toestemming om DNA-materiaal te verkrijgen en is het daarom rechtmatig. Hoe justitie aan het DNA-materiaal van Merkus is gekomen wil men niet kwijt. ,,Een sigarettenpeuk kan al genoeg zijn'', aldus de Leeuwarder persofficier O. Brouwer.

De 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde werd op 1 mei vorig jaar verkracht en vermoord in een weiland in het nabijgelegen Veenklooster. De dader is nog steeds spoorloos. Uit de test is gebleken dat Merkus' DNA niet overeenkomt met het DNA-materiaal dat werd aangetroffen op het lichaam van het slachtoffer.

Merkus weigerde mee te werken aan het onderzoek. Hij was van mening dat justitie alle mannelijke asielzoekers van het asielzoekerscentrum in Kollum had moeten vragen mee te werken.

In oktober vorig jaar werd een voormalig bewoner van het AZC, een 26-jarige Irakees, aangehouden als verdachte. DNA-onderzoek pleitte hem echter vrij.