BROODJE FARAO

Wat handig toch al die muurschilderingen en hiërogliefen, papyrusvellen, dodenboeken en graftombes die nog steeds in Egypte worden ontdekt. Dankzij al die vondsten weten we veel over de eet- en drinkgewoonten van de oude Egyptenaren. In een uit de 2de dynastie stammend graf (ca. 2900 v.Chr.) bij de plaats Sakkara werd een maaltijd `voor onderweg' gevonden die bestond uit: pap, gekookte vis, een duivenpastei, gekookte kwartel, gekookte niertjes, runderribstuk en schenkel, honingkoeken, brood, kaas en wijn. 1500 voor Christus ging de farao met zijn gevolg op reis. De lijst met wat er allemaal moest worden meegenomen lijkt op een aanbiedingsfolder van een delicatessenwinkel: 10.000 biscuits (ibiscet), 1200 aziatische broodjes, 100 manden met gedroogd vlees, 300 stukken vlees, 250 osseningewanden, 10 geplukte ganzen, 40 gekookte eenden, 70 schapen, 12 soorten vis, vette kwartels, zomer-duiven, 60 maten melk, 90 maten room, 30 potten graan en Johannesbroodpuree, 100 stuks salade, 50 gewone druiventrossen en 1000 trossen met druiven uit de oase, 300 strengen vijgen, 50 kannen honing, 60 manden met prei, 60 bosjes ui, sesamolie, olie uit Cyprus, olie uit het land van de Hititen, uit Babylonië en Syrië. Bier uit Syrië en Palestijnse wijn. Binnenkort verschijnt bij uitgeverij Tirion de vertaling van Food for pharaos van de Engelse schrijfster Michelle Berriedale-Johnson, die al eerder historische kookboeken publiceerde en voor wat de ingrediënten betreft niet streng in de leer is. In haar Aan tafel met de farao's (ƒ24,50) staan recepten met ultramoderne bloemkool en aardappel. Vandaag een recept voor wat ik een `broodje farao' noem. Bereiding: kook de tuinbonen volgens de gebruiksaanwijzing op het pak gaar. Laat ze afkoelen. Rasp de ui. Maal tuinbonen, knoflook en ui fijn met behulp van een staafmixer of een vijzel. Meng het in enkele druppels olie geroosterde sesamzaad door dit mengsel. Snijd de lelijke groene uiteinden van de lenteuitjes. Verwijder worteltjes. Verwarm de broodjes. Snijd ze voor de helft open. Bestrijk de binnenkant met tuinbonenpuree. Verdeel het vlees over de broodjes en stop er een lenteui in.

    • Anne Scheepmaker