BLADEN

Talkies

In Talkies vertelt couturier Mart Visser over zijn metamorfose nadat hij vorige zomer werd getroffen door een burnout, een vorm van overspannenheid. Redactrice Joyce Dieleman gaat op bezoek in Umbrië, bij Lisa St. Aubin de Téran, die een boek schreef over de restauratie van haar palazzo. Voorts nieuwe kleuren in de schoenenmode, felle kleuren mogen weer: knalroze suède pumps of een open schoen van fluoriscerend leer. Redacteur Mike Belinfante sprak met tuinarchitect Dick Beyer, de bourgondische levensgenieter die een voorkeur heeft voor minimalistische tuinontwerpen. Zijn naam is inmiddels doorgedrongen in het buitenland, voor de actrice Famke Jansen ontwierp hij een daktuin in New York.

*Talkies, tweemaandelijks ƒ8,95

Executive

Executive lijkt op het eerste gezicht op een glossy tijdschrift, maar is bij nadere bestudering eerder een royaal geïllustreerde agenda van exclusieve evenementen. Een greep uit het grote aanbod: de Haagsche Paardendagen, landgoedfairs in Vorden en Mariënweerd, maar ook polotoernooien zeilregatta's en kunstbeurzen. In totaal 159 pagina's data en andere gegevens met een hoog kastelen- en landgoedgehalte.

*Executive, lente 2000, ƒ22,95, vier nummers per jaar

Quote

Een Special van Quote, geheel gewijd aan auto's. In de rubriek Tussengas wordt het bewijs geleverd dat vrouwen beter rijden dan mannen. Op de testpagina's worden achttien automerken getest op rijvaardigheid. Verder aandacht voor de klassiekers, en wie kent ze niet de mini, het `strijkijzer' en de Rover. Hoeveel ze op dit moment waard zijn staat beschreven in het verhaal `van Alfa Romeo tot Volvo'. En wat gaat is de toekomst van de reguliere autohandel als we massaal gaan kopen via internet.

*Quote Special, ƒ9,95

Living

Niet naast de deur, maar wel bruisend en gezellig. Living reisde naar Australië en bezocht de steden Sydney en Melbourne, een mix van easy living en gevoel voor trends. Een Nederlands echtpaar vluchtte voor de filese en vertrok naar een boerderij van Belgisch Limburg. Na de verbouwing is de boerderij een gastvrije woon en werkplek. Claudy Jongstra wist niet wat ze moest doen na de kunstacademie totdat ze een tentoonstelling bezocht over vilt. Nu levert ze haar bijzondere viltsoorten aan top modeontwerpers. In de receptenrubriek oogt de kreeft met rucola als een schilderij. Voor liefhebbers van buiten eten selecteerde Living 36 trendy stadsterassen in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Utrecht.

*Living, ƒ9,95

Psychologie

In het meinummer van Psychologie magazine wordt uitgebreid stilgestaan bij de nieuwe `volksziekte' burnout. Door middel van een test kan de lezer vaststellen of hij/zij tot de risicogroep behoort en via een stappenplan wordt de beste verdediging geanalyseerd. Er is een nieuwe mensensoort ontdekt, een highly sensitive person of HSP. Mensen met deze persoonlijkheden zijn extra gevoelig voor prikkels en subtiele signalen. Ook hier weer een test om de gevoeligheidsgraad vast te stellen. Monique Lubbers interviewt mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad.

*Psychologie, ƒ8,95

Villa d'Arte

Het voorjaarsnummer van het `tijdschrift voor de gevorderde genieter' staat in het teken van bloemen en reizen. Het omslagverhaal is gewijd aan de boerderij van de Italiaanse architect Piero Castellini in de streek Toscane. Castellini houdt van warme kleuren en de muren en de deuren van het voormalig varkenshok spetteren je tegemoet in warm oranje en roodoker. Verder pagina's vol bloemenkunst, foto's, schilderijen, maar ook bijzondere vazen en objecten met bloemen. En de bloementuin van de Franse schilder Monet, bij Giverny wordt gebruikt als excuus om heerlijk Frans te dineren.

*Villa d'Arte, ƒ9,95 (tijdelijk ƒ6), verschijnt zes maal per jaar

Wining & Dining

Fijnproevers gaan met vrienden brunchen in de lentezon. Ze eten dan bagels met gerookte zalm en roomkaas, garnalen in ciabatta en een pastasalade. En bij elke gang wordt een andere wijn geselecteerd. De redactie selecteerde voor haar `wijngids' twaalf supermarktwijnen vanaf tien gulden. Lekker eten kan ook in het buitenland en op een Grieks eiland is het goed toeven in een taverena. Daar krijgt de bezoeker ouzomezedes, kleine hapjes zoals knapperig gebakken visjes, verse rauwe schelpjes of gevulde courgettebloemen, met daarbij uiteraard een glaasje ouzo. Wining & Dining besluit met 16 pagina's overzichtelijk gerangschikte recepten.

*Wining & Dining, lente 2000, vier maal per jaar ƒ8,95Strictly Magazine

Jongens en mannen praten vaak heel stoer over vrouwen versieren, maar wat gebeurde er werkelijk `de eerste keer'. In het mei-magazine van dit tijdschrift voor jongeren de uitkomst van praatsessies van mannen over dit onderwerp. In de moderubriek wordt een lans gebroken voor tweedehands kleding, het liefst met een gedragen of ongewassen uitstraling. Cas Jansen (Julian in GTST) vertelt over zijn hoofdrol in de nieuwe Nederlandse speelfilm Lek. Verder de smetvreestest: hoe poets je je tanden, en trek je met een wc-papiertje de wc door?

*Strictly Magazine, ƒ5

De Tuin exclusief

In dit eerste nummer van De Tuin exclusief spreekt de redactie de ambitie uit uit te groeien tot een groots fenomeen. Het is een kloek tijdschrift, mooi gedrukt, klassiek vormgegeven en geïllustreerd met foto's van Henk Dijkman. De redactie gaat op bezoek bij tuinontwerper Harry Esselink en bij Jacques Wirtz, de man die beroemd is geworden door zijn haagsculpturen. De gekleurde vormen van de Iris germanica op de binnenpagina's zien er bijna ordinair uit vergeleken met de ingetogen witte vorm van de voorpagina. Ietwat storend in De Tuin is dat de tekst bij sommige onderwerpen in de rubriek Shopping vrijwel letterlijk is overgenomen van de eveneens in het blad afgedrukte advertenties.

*De Tuin, nummer 1 voorjaar 2000, ƒ14,95