België

Groot beschrijf

Op 30 april is Brussel voor de derde keer het decor van Het groot beschrijf. Literatuur in de stad, derhalve. Stations, musea, theaters, kerken, cafés en privé-woningen worden ondergeschikt gemaakt aan de kracht van poëzie en proza. Met o.a. Jeroen Brouwers, Geert Van Istendael, Paul de Wispelaere, Marcel Möring, Luuk Gruwez, Miriam van Hee, Connie Palmen, Hugo Claus, Cees Nooteboom, Orhan Pamuk en Fay Weldon. Er zijn wandelingen in het voetspoor van Karel van de Woestijne en van de figuur Bloem, die als dolende spreekbuis van 24 schrijvers commentaar geeft op de schoonheid, de schaamte en de schande van Brussel. Het filosofische essay (met Peter Sloterdijk, Rüdiger Safranski en Stefan Hertmans) en de film (met Charlotte Mutsaers en Eric de Kuyper) worden niet vergeten, evenmin als de gezongen lyriek (Stijn Meuris, Willem Vermandere en An Pierlé). Het groot beschrijf. Literatuur en stad, een averechtse toer. Brussel, zondag 30 april van 9 tot 21.30u. Inl 00-3222260456.

Door en voor Piet

De keramiekbiënnale op het mooie landgoed Alden Biesen in het Limburgse Bilzen heeft dit keer het porseleinen oeuvre van ontwerper Piet Stockmans als centraal thema. Het servies van de inmiddels 60-jarige Stockmans is immers niet meer uit het hedendaagse interieur weg te denken. Voor de ook in het waterslot van Alden Biesen gehouden bijkomende tentoonstelling 'Door Piet' verzamelde Stockmans werk van 16 kunstenaars die zich concentreerden op een stuk uit zijn eigen ontwerpcollectie. De werken zijn gemaakt in porselein uiteraard en van onder andere Pierre Alechinsky en Urbain Mulkers. In Genk is onder de titel 'Voor Piet' werk te zien dat 21 oud-leerlingen van de Katholieke Hogeschool Genk maakten voor hun jubilerende docent industriële vormgeving Stockmans. Door Piet. Waterslot van de Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6, Bilzen. Tot 4 juni, Inl 00-3289519350. Voor Piet. Cultureel Centrum Genk, Dieplaan 2, Genk. Tot 2 juni, Inl 00-3289309311.

Brussel

Brussel eert zichzelf met maar liefst vier tentoonstellingen met foto's van de stad. Een van de vier tentoonstellingen laat de loop van de Zenne zien, de enige rivier die door elk van de drie Belgische gewesten stroomt. De Zenne, een traject, Huis van Hedendaagse Kunst, Kartuizerstraat 26-28, Brussel, t/m 3 juni wo/vr 10-18u, za 14-18u.

En verder

Rubens, Holbein en de Dodendans, Rubenshuis, Wapper 9-12, Antwerpen, t/m 12 juni di t/m zo 10-17u; Schilderijen van Maurice Wyckaert en Antoine Mortier, Museum voor Moderne Kunst, Romestraat 11, Oostende t/m 25 juni di-zo 10-18u; Hedendaags glas, privécollectie van Dirk Schrijvers, Museum voor Sierkunst en Vormgeving, Breydelstraat 5, Gent. t/m 14 mei di-zo 9.30-17u; Reflection door Bili Bidjocka in HAL-Bleeckhofstraat 22, Antwerpen, vr-za 14-18u; Brussel in foto's in Le Botanique, Koningstraat 236 Brussel, t/m 4 juni di-zo 11-18u