Belgen verrassen tegen Noorwegen

Het Belgisch voetbalelftal heeft gisteravond in Oslo een verrassende 2-0 zege behaald op Noorwegen. In het matig gevulde Ullevaal-stadion maakte aanvaller Verheyen beide treffers voor de Rode Duivels. Luc Nilis was voor het eerst sinds het WK in 1998 opgenomen in het basiselftal van België. Hij speelde een redelijke partij als schaduwspits.

De oefeninterland tussen beide ploegen was niet spectaculair. Noorwegen had in de eerste helft de beste kansen. Een kopbal van aanvaller Carew belandde op de paal. De aanvaller van Rosenborg had de voorkeur gekregen boven Flo van Chelsea. Vlak voor rust miste Solskjaer, de reserve van Manchester United, twee aardige mogelijkheden op de openingstreffer.

In de tweede helft kwamen de Belgen beter voor de dag. Tien minuten na rust scoorde Verheyen uit een voorzet van Vanderhaeghe. Voor Noorwegen waren Iversen en Rekdal bijna trefzeker. Aan de andere kant liet Nilis een paar kansen liggen. In de laatste minuut zorgde Verheyen voor de 2-0 eindstand. De speler van Club Brugge scoorde met een kopbal uit een hoekschop.

De oefenwedstrijd in Oslo stond voor beide ploegen in het teken van Euro 2000, dat over anderhalve maand begint. België en Noorwegen behoren op het EK tot de outsiders. Beide ploegen kunnen nu al terugkijken op een geslaagde oefencampagne. De Noren leden gisteravond de eerste nederlaag sinds september 1998. De Belgen hebben onder leiding van bondscoach Waseige, die vorige zomer in dienst trad, slechts één oefenduel verloren. Met drie zeges en drie gelijke spelen hebben de Belgen opvallend veel vooruitgang geboekt.

De EK-opponenten van Nederland kwamen gisteravond alle drie in actie. Wereldkampioen Frankrijk had in Parijs veel moeite met Slovenië, dat in de eerste helft dankzij Novak en Udovic een 2-0 voorsprong nam. In de tweede helft zorgden de Fransen voor de ommekeer. Trezeguet en Blanc zorgden voor de 3-2 eindstand.

Tsjechië, de eerste tegenstander van Oranje bij het EK, maakte opnieuw een solide indruk. Voor eigen publiek wonnen de Tsjechen met 4-1 van Israel. Middenvelder Nedved van Lazio Roma scoorde twee keer. Aanvaller Koller van Anderlecht maakte ook een doelpunt voor de vice-kampioen van Euro '96. Denemarken, de tweede tegenstander van Oranje, stelde teleur in de beladen wedstrijd tegen Zweden. In Kopenhagen zorgde aanvaller Pettersson voor de 1-0 overwinning van Zweden.

In de resterende oefenduels sprong de 2-0 zege van Italië op Portugal in het oog. Iuliano en Totti scoorden voor de Italianen. Europees kampioen Duitsland speelde met 1-1 gelijk tegen Zwitserland. De Duitse doelman Lehmann ging in de fout bij de openingstreffer van de tot Zwitser genaturaliseerde Turk Hakan. In de slotfase zorgde de Duitse aanvaller Kirsten voor de omstreden gelijkmaker. Hij scoorde na een overtreding van zijn ploeggenoot Ballack.