Akkoord over premiestelsel

De KNVB en de spelers van het Nederlands elftal hebben gisteren voorafgaand aan de oefeninterland van Oranje tegen Schotland een akkoord bereikt over de premies voor het Europees kampioenschap.

Nadat de Oranjeraad, die bestaat uit enkele internationals, eerst al zijn goedkeuring had gegeven aan het premiestelsel, gingen later alle spelers unaniem akkoord met het voorstel van de voetbalbond.

Dat maakte mr. Harald Knijff, adviseur van de Oranjeraad, gisteren bekend. De overeenkomst moet nog worden ondertekend, maar dat is volgens jurist Knijff slechts een formaliteit. De onderhandelingen verliepen aanvankelijk zeer moeizaam en pas deze week kwam er schot in de zaak.

Tot voor kort was er sprake van een impasse. De spelers wezen tot twee keer toe een voorstel van de KNVB af.

,,Maar de gesprekken verliepen in goede harmonie'', zei Knijff gisteren. ,,De spelers zijn nu zeer tevreden, net als de KNVB dat snel een oplossing wilde. Het is uniek dat zo ver voor het EK al een akkoord is bereikt over de premies. Dat zegt veel over de sfeer tussen de selers en de KNVB.''

Hoeveel geld de spelers kunnen verdienen, wilde Knijff niet zeggen. Bij het vorige Europees kampioenschap, in Engeland in 1996, kon elke speler 296.500 gulden verdienen als de titel werd veroverd. Dat was exclusief de inkomsten uit commerciële activiteiten.

Nu kunnen de spelers tussen de drie en vier ton per man opstrijken bij winst. Dit bedrag is ook zonder de gelden die voortvloeien uit de commerciële zaken.

De KNVB dacht aanvankelijk aan een premie van 425.000 gulden per speler wanneer Nederland Europees kampioen wordt en alle wedstrijden wint.