TCA wil standplaatsen voor taxi's niet delen

Taxichauffeurs van de Taxicentrale Amsterdam (TCA) hebben gisteren hun telefoonpalen op de taxistandplaatsen oranje geschilderd. Ze willen daarmee duidelijk maken hoe belangrijk de telefoonpalen zijn voor hun broodwinning.

Onlangs heeft de directie van TCA een bemiddelingsvoorstel van oud-hoogleraar M. Rood afgewezen. Eén van de punten daarin was dat de telefoonpalen van TCA van de standplaatsen moeten verdwijnen. Dit om problemen te voorkomen met TaxiDirekt, die wettelijk evenveel recht heeft om op de standplaatsen te staan als TCA. ,,Als die palen verdwijnen, is onze broodwinning weg'', zei `taxi-Joke', een van de initiatiefnemers van de actie, die eerder een demonstratie van vrouwen van taxichauffeurs organiseerde.

TCA wil dat iedere centrale zijn eigen telefoonpaal krijgt, maar dat vindt de gemeente Amsterdam onbespreekbaar. Volgens Het Parool zou wethouder Köhler, die met de centrales in gesprek is over herinrichting van de standplaatsen, TCA hebben voorgesteld om de grote standplaatsen te delen met de concurrent en kleinere standplaatsen te reserveren voor TCA. De woordvoerder van Köhler wil dat niet bevestigen. Hij zegt dat Köhler niet opnieuw met TCA onderhandelt, maar alleen bespreekt hoe de nieuwe taxiwet kan worden uitgevoerd. In mei komt de wethouder met een voorstel daarover.

Vanmiddag zou TaxiDirekt voor het eerst sinds afgelopen januari in Amsterdam de `taxioorlog' uitbrak, de standplaats bij het Centraal Station op gaan. Tot dusver heeft TCA dat niet geaccepteerd. Tijdens de onderhandelingen door Rood heeft TaxiDirekt de standplaatsen gemeden, maar nu TCA het eindvoorstel heeft afgewezen, eisen zij opnieuw hun recht op om daar te staan.