Staking in zaak Elián slaat niet aan

Slechts een klein deel van de bevolking van Miami nam gisteren deel aan een staking, bedoeld om te protesteren tegen de overdracht van het Cubaanse jongetje Elián Gonzalez aan zijn vader.

Alleen in de Cubaanse wijk Little Havana waren vrijwel alle winkels en bedrijven gesloten.

Het herenigde gezin is gisteren van een luchtmachtbasis bij Washington overbracht naar een nieuw verblijf, dat deel uitmaakt van het conferentieoord Wye River, in Maryland. In 1998 werden daar vredesbesprekingen gehouden tussen Israel en de Palestijnen, nu kan de lokatie dienen om de ruziënde takken van de familie Gonzalez nader tot elkaar te brengen. Er zullen geen Cubaanse diplomaten worden ondergebracht.

De familieleden uit Miami die sinds november voor Elián zorgden en weigerden hem over te dragen aan zijn vader, hebben gisteren bij een hof van beroep in Atlanta in een spoedprocedure gevraagd om toegang tot de jongen te krijgen. Sinds zondag, een dag nadat Elián door zwaar bewapende agenten werd weggehaald uit hun huis in Miami, hebben ze vergeefs geprobeerd om hem te spreken te krijgen. Eliáns vader wil daar voorlopig nog niets van weten.

Minister van Justitie Janet Reno moest zich gisteren op Capitol Hill in een besloten bijeenkomst verweren tegen felle kritiek van vooral Republikeinse senatoren. Volgende maand volgen er openbare hoorzittingen over de actie waarmee zwaargewapende agenten Elián zaterdag in alle vroegte ophaalden. ,,Ik ben ontzet'', zei senator Connie Mack van Florida, ,,en verbijsterd dat onze regering gewapend een gezinswoning binnenvalt om met vuurwapens een zesjarige te verwijderen.''

Toen Reno de bijeenkomst verliet, stond ze de pers niet te woord, maar een groepje toeristen die haar de lift uit zagen komen brak spontaan in applaus uit. Volgens opiniepeilingen oordeelt zestig procent van de Amerikanen positief over de manier waarop de regering de zaak heeft aangepakt.

President Clinton prees zijn minister van Justitie en riep politici en media op om de familie Gonzalez nu met rust te laten. Op verzoek van Juan Miguel Gonzalez heeft Washington vier vriendjes van Elián uit Cuba toestemming gegeven om hen voor een week of twee te komen opzoeken. Ieder kind mag begeleid worden door één volwassene. Een onderwijzer van Elián en een neefje hadden al eerder een visum gekregen en worden vandaag in de Verenigde Staten verwacht. Een hof van beroep bepaalde vorige week dat Elián in afwachting van nadere uitspraken het land niet mag verlaten.

Op verzoek van Reno sprak een psychiater gisteren meer dan twee uur met Elián en zijn vader. Hij moet rapport uitbrengen over de vraag of en hoe de familieleden uit Miami in staat gesteld moeten worden om Elián te bezoeken.

Vice-president Gore, die in de kwestie al eerder afstand had genomen van Clinton, toonde zich gisteren kritisch over de gewapende inval in Miami. ,,Ik zou het anders hebben aangepakt.'' Volgens Gore had de zaak opgelost moeten worden binnen het Amerikaanse familierecht. George W. Bush, zijn Republikeinse rivaal bij de presidentsverkiezingen in november, zei dat de regering-Clinton moet proberen om vader Gonzalez over te halen om de rest van zijn leven in de Verenigde Staten te blijven.