`Stagnatie van hervorming in Azië dreigt'

De pijnlijke en noodzakelijke hervormingen in de Aziatische landen, die drie jaar geleden werden getroffen door een financiële crisis, stageneren. Dat is een bedreiging voor het herstel van de economie in Azië, die de komende twee jaar zal groeien.

De Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB) schrijft dit in de Asian Development Outlook 2000, die vandaag is verschenen. Ondanks de druk van internationale financiële instituten, die de door de Azië-crisis meest getroffen landen hebben geholpen met miljardenleningen, is de herstructurering van het bedrijfsleven en van de financiële sector aan het vertragen. Sommige landen glijden zelfs weer af naar de situatie van voor de Azië-crisis.

Het snelle succes, dat deels het gevolg is van de ingezette hervormingen, is er debet aan dat die hervormingen tempo aan het verliezen zijn. ,,Het grootste risico waarmee de regio te maken krijgt, is zelfvoldaanheid'', schrijft de ADB. ,,Nu de markten aan het herstellen zijn en de buitenlandse investeerders terugkeren begint het momentum voor verdere hervormingen te verdwijnen.'' De Aziatische Ontwikkelingsbank wijt de stagnatie aan verschillende belangengroepen, zoals grote ondernemingen, vakbonden en politici, die proberen de hervormingen te hinderen.

Dat is jammer, meent de ADB, want bedrijven en financiële instellingen in Azië kampen nog altijd met ,,substantiële problemen''. Het herstel van Azië op korte termijn en de toekomst hangen af van de vraag hoe doelmatig de financiële sectoren en de bedrijven kunnen worden aangepast. De grote economieën die het hardst zijn getroffen, zoals Zuid-Korea, Indonesië, Thailand, Maleisië en de Philipijnen, moeten haast maken met het snoeien van slechte leningen en met de ontwikkeling van de onvolwassen kapitaalmarkten.

Ondanks de kritiek, noemt de ADB het snelle herstel van de recessie in 1997 en 1998 niet minder dan ,,indrukwekkend''. De groei in Azië, waarbij Japan, Australië en Nieuw Zeeland niet zijn meegeteld, komt in 2000 uit op 6,2 procent. Dat is nog hoger dan de 5,5 procent die d ebank vorig jaar nog voorspelde. ,,Aangejaagd door een sterke vraag en door economische omstandighedne die die wereldwijd gunstig zijn, zal de economie van Azië de snel groeiende ter wereld blijven'', verwacht de ADB.

De groei in Zuid-Oost-Azië wordt in 2000 geraamd op 4,6 procent, meer dan de groei van 3,2 procent van vorig jaar. Dat komt vooral door de boom in de elektronica-industrie op dit monent. De groei in de geïndustrialiseerde economieën in Azië, zoals Zuid-Korea, Taiwan, Hongkong en Singapore wordt geraamd op 6,5 procent. Dat is iets minder dan de 7 procent in 1999.

Tot de belissende factoren die van invloed zullen zijn op de omvang van de economische groei, rekent de ontwikkelingsbank onder meer de verwachte correctie van de aandelenkoersen in de Verenigde Staten. Ook de kracht van het herstel in Europa en de vooruitzichten voor het herstel in Japan zijn van grote invloed.

Een grote zorg voor de door de crisis het meest getroffen landen blijft de grote hoeveelheid slechte leningen. Hoewel inmiddels grote vorderingen zijn gemaakt, waarschuwt de ADB dat het herstel van de economie het ,,momentum laat vervliegen'' voor de herstructurering van de slechte leningen.