Rijkaard blijft met Oranje experimenteren

Net als in de voorgaande oefenwedstrijden gaat bondscoach Frank Rijkaard vanavond in Arnhem tegen Schotland met zijn opstelling experimenteren. Tegen Schotland krijgen André Ooijer, Bert Konterman, Roy Makaay, Arthur Numan, Paul Bosvelt en Jerrel Hasselbaink de kans zich te manifesteren. Zij zijn tijdens het komende Europees kampioenschap geen potentiële basisspelers.

Rijkaard zei gisteren tijdens een persconferentie in Amsterdam dat hij een kern van zestien spelers in zijn hoofd heeft. Daartoe behoren Ronald de Boer en Ruud van Nistelrooij, die momenteel geblesseerd zijn. De komende weken kiest hij de zes spelers die erbij komen. Rijkaard: ,,De spelers bepalen in feite zelf hun selectie, ze moeten zelf hun kans pakken.''

Van de huidige selectie moet nog een veldspeler afvallen, want Rijkaard neemt een derde keeper mee naar het EK. Dat wordt Ed de Goey of Ruud Hesp. ,,Ik wil een ervaren keeper erbij in het geval Van der Sar of Westerveld afvalt'', verklaarde Rijkaard. De bondscoach moet 1 juni de selectie van 22 spelers melden bij de Europese voetbalfederatie.

Opvallend is dat vanavond slechts één speler (Frank de Boer) van Barcelona staat opgesteld. Kluivert, Bogarde, Zenden, Cocu en Reiziger zitten op de bank. De zes van Barcelona mochten van Rijkaard maandag niet meedoen in het bekerduel van Barcelona met Atlético Madrid. Barcelona had daardoor niet genoeg spelers en boycotte de wedstrijd.

Bergkamp keert terug in de basis, met Hasselbaink speelt hij in de spits. Makaay krijgt weer een kans rechts op het middenveld.

Rijkaard kwam gisteren terug op de kwestie rond de medische staf. De vaste fysiotherapeuten Ouderland en De Sanders stapten op, nadat Rijkaard Echteld in zijn staf had opgenomen. Voormalig bondsarts Kessel haalde daarop vernietigend uit in de Volkskrant. Hij vond dat Rijkaard zijn oren liet hangen naar drammende spelers. Rijkaard: ,,Dat zijn valse beschuldigingen, ik heb Echteld erbij gehaald, omdat ik een open sfeer wil scheppen en geen toestanden wil zoals bij het vorige WK.''

Kessel zei ook dat er verdeeldheid is in de selectie. Tijdens het WK in 1998 werden sommige spelers buiten het hotel behandeld door Echteld en zijn compagnon Heus. Andere spelers zouden zich hieraan hebben geërgerd. Edgar Davids, vice-aanvoerder en een van de spelers die zich door Echteld laat behandelen: ,,Dat is onzin. Ik heb navraag gedaan onder de spelers en niemand maakt bezwaar. Er is geen probleem.''

Opstelling Nederland: Van der Sar; Ooijer, Konterman, Frank de Boer en Numan; Makaay, Bosvelt, Davids en Overmars; Hasselbaink en Bergkamp.

Schotland: Sullivan, McNamara, Weir, O'Neil, Dailly en Ritchie; Burley, Hutchinson en Lambert; McCann en Dodds.

Scheidsrechter: Strampe (Dui).