Prijs woningen bijna kwart hoger

De prijs van woningen blijft fors stijgen. Een woning kostte in het eerste kwartaal van dit jaar 23 procent meer dan in dezelfde periode in 1999. Voor een woonhuis of appartement moest een koper de afgelopen drie maanden gemiddeld 351.194 gulden neertellen, vorig jaar was dit nog 285.594 gulden. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster. Tegelijkertijd nam het aantal verkochte huizen in het eerste kwartaal van dit jaar af. In dit kwartaal verwisselden 39.644 woningen van eigenaar, 8,3 procent minder dan een jaar eerder.

Voor het eerst sinds jaren nam het aantal ingeschreven hypotheken af. In het eerste kwartaal noteerde het Kadaster 125.799 hypotheken, 15,6 procent minder dan in de eerste maanden van 1999. Volgens het Kadaster is een daling in verkochte woningen en verstrekte hypotheken sinds 1996 niet meer voorgekomen.

Ook de verkoop van bouwkavels viel in het eerste kwartaal tegen: 11.096 tegen 11.367 in dezelfde periode vorig jaar. De prijsstijging van huizen komt niet onverwacht. In februari voorspelde de vereniging NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars een prijsstijging van 35 procent in de komende vier jaar. Volgens de NVB zijn Nederlanders bereid steeds meer voor een huis te betalen. De Nederlandse Vereninging van Makelaars rekende er onlangs echter op dat de huizenmarkt in een rustiger vaarwater is gekomen, omdat de stijging de laatste maanden minder scherp is.