`Opleving van fascisme in Roemenië

De joodse gemeenschap in Roemenië heeft zich in brieven aan de president, de regering en het parlement beklaagd over de opleving van de fascistische beweging van de Legionairs, die voor en in de Tweede Wereldoorlog pogroms en een groot aantal politieke moorden heeft gepleegd. De Federatie van Joodse Gemeenschappen beriep zich op een rapport van de Roemeense inlichtingendienst die onlangs concludeerde dat de Legionairs zich hebben gegroepeerd in twaalf verschillende rechts-extremistische en antisemitische organisaties die ,,openlijk geweld en politieke moord prediken''. Volgens de Federatie wordt de democratie in Roemenië bedreigd door ,,diepgaand anti-democratisch, xenofoob antisemitisme''. Formeel is in Roemenië racisme en extreem nationalisme verboden; de overheid moet volgens de Federatie optreden tegen de twaalf extremistische organisaties.