Nu mogelijk in België: LUL 007

Nummerborden-kijken is in Belgie een leuke bezigheid. Omdat elke nummerplaat met drie letters begint, gevolgd door drie cijfers, kun je echte woorden als ERG, CAR of NOM tegenkomen. Drieletterige scheldwoorden of afkortingen van politieke partijen zie je echter zelden.

Hoe zit dat, vroeg parlementslid Yves Leterme zich af, die toch dacht dat hij Karel de Gucht, voorzitter van de liberale Vlaamse partij VLD, had zien rijden met de plaat `VLD 004'. Hij vroeg minister van Verkeer Isabelle Durant om opheldering. Haar antwoord kwam gisteren, tot groot vermaak van veel Belgische parlementariërs die zich, net als Leterme, dezer dagen bezighouden met prangender zaken zoals het plan om weer een groep zigeuners het land uit te zetten, de euthanasiewet of het enorme aantal dossiers dat door achterstand bij rechtbanken dreigt te verjaren.Nederlandse en Franse scheldwoorden als GEK, LUL of CAC worden geweerd, meldde Durant. PIS daarentegen niet.

Ook zullen automobilisten nooit verrast worden door dierennamen als AAP, woorden als GAY en SEX en afkortingen van politieke partijen (PSC, CVP, enzovoort) op hun nieuwe nummerplaat. En PKK, verwijzend naar de gelijknamige Koerdische organisatie, mag niet. Maar RAF, de Duitse terreurorganisatie, wel.In totaal zijn er 45 woorden die nooit vanzelf op een nummerbord terecht komen.

Wie een speciale lettercombinatie aanvraagt kan die echter tegen bijbetaling gewoon krijgen – wat het resultaat ook is. Vanaf nu weten de Belgen dus dat de eigenaar van een auto met, zeg, `LUL 007' of `TUE 123' er zelf om gevraagd heeft.

    • Caroline de Gruyter